Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

christmas-guitar-rock-featureSvima su nam dobro poznate božićne pjesmice u kojima uživamo za vrijeme blagdana, a ono što nam je malo manje poznato su alternativne stvari. Da, i takve postoje i vrlo su raznolike što se tiče izražaja. Da ne biste stalno slušali top 10 božićnih pjesama (u tradicionalnoj izvedbi), donosimo vam popis nekoliko drugačijih koje također možete iskoristiti za pozadinski ugođaj pri kićenju jelke.

Redoslijed je nasumičan:

1.

"Chistmas Tree" - Lady Gaga (2008.)



Synthpop plesna pjesma koja će u blagdanski ugođaj ubaciti malo čudnovatog. Definitivno nije za obiteljska druženja, ali je svakako zabavna. Bazira se na sampleu tradicionalne božićne pjesme Deck The Halls no govori o, pa recimo samo, intimnijoj vrsti druženja i tulumima. Jedinstvena je.

 

2.

"Don't Shoot Me Santa" - The Killers (2007.)


Sam naslov daje naslutiti o čemu se ovdje radi. Frontmen i Djed Božićnjak u rock'n'roll muzičkom dijalogu pregovaraju o tome hoće li ili neće Brandon Flowers nagrabusiti. Inače, The Killers svake godine izdaju prigodan božićni singl, a ovo je bio njihov drugi takav uradak.

3.

"I Wish It Was Christmas Today" - Julian Casablancas (2009.)


Pjesma koja je nastala 2000. godine u sklopu emisije Saturday Night Live, a mi vam predstavljamo brit-pop skladbu u izvedbi predvodnika banda The Strokes. Ona zvuči kao najzabavnija, najsretnija i nevjerojatno energična nakupina božićnog duha. Već vas vidimo kako skidate tekst i organizirate karaoke ili natjecanje u glasnom uzvikivanju refrena, jer tko ne bi htio da je Božić baš danas, svaki dan.

4.

"Christmas Tree (Don't Let The Bells End)" - The Darkness (2003.)


Hard rock verzija blagdanskog uzbuđenja u kombinaciji s tradicionalnim motivima poput Djeda Božićnjaka, zvona, snijega i ostalih radosti u pratnji školskog zbora. Posebna je na svoj način i vrijedna slušanja kada nam dosadi Mariah Carey.

5.

"Christmas Lights" - Coldplay (2012.)


Pjesma je tipična za Coldplay i njihov zvuk, uz dodatak zvončića na početku, dobila je vrlo pozitivne kritike. Govori o gorkom iščekivanju Božića onda kada se čini da stvari i nisu baš najsvjetlije, a u isto vrijeme uspijeva zvučati optimistično i toplo.

6.

"Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)" - The Ramones (1989.)


Neobično iskrena pjesma o paru koji pokušava proživjeti jednu noć bez svađe, barem na Božić. I sve to upakirano je u punkerski ugođaj uz tu i tamo koji zvuk zvončića, tek toliko da nas podsjete da se ipak radi o božićnoj pjesmi.

 

7.

"Christmas Card From A Hooker in Minneapolis" - Tom Waits (1989.)


Tom Waits gotovo da recitira ovu priču o prostitutki i njenom pismu o trenutnim teškim životnim okolnostima. Sama glazbena podloga sastoji se od klavira koji isijava blues, a iako se sam Božić spominje jedino u naslovu pjesme, ona zrači tom uzvišenom tugom koja je česta u ovo blagdansko vrijeme.

8.

"8 Days Of Christmas" - Destiny's Child (2001.)


Cure su 2001. izdale božićni album istog naziva, a ovo im je bio prvi božićni singl i glazbeno su ostale vjerne r'n'b žanru. Pjesma je bazirana na tradicionalnoj Twelve Days Of Christmas, ali ovoga puta na repertoaru su skupi i ekstravagantni pokloni u pitanju, kao što i priliči životnom stilu R'N'B' diva.

9.

"Oi To The World" - No Doubt (1997.)


Prepjev originala grupe The Vandals u izvedbi banda No Doubt temelji se na još jednoj svima znanoj božićnoj pjesmi, Joy To The World. Ali osim naziva, nemaju baš previše tog zajedničkog izuzev toga što uzrokuju gomilanje i eksploziju sreće i uzbuđenja na prvu notu. Ova je verzija poslastica za sve ljubitelje Božića, punka i skakutanja od sreće.

9.

"Christmas In Hollis" - Run DMC (1987.)


Sjajna zvijezda božićnog albuma A Very Special Christmas na kojem su sudjelovali mnogi top glazbenici poput Madonne, Whitney Houston i Brucea Springsteena zasjenila je sve ostale. U nju su ugradili dijelove pjesama Frosty The Snowman, Jingle Bells i Joy To The World, posuli s malo hip hopa, rap rocka, zvončića, dodali humora i stvorili jednu od najzabavnijih upbeat stvaro koje možete slušati ovih blagdana.



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture