Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

INmusic festival

INmusic 2017. nadmašio je sva očekivanja najavivši Kings Of Leon kao headlinere nadolazećeg izdanja. Tko će još zasvirati na glavnoj bini festivala, saznajte u nastavku.

 

Prvi dan
Killed A Fox

Killed A Fox

Killed a Fox zagrebački su rockeri aktivni od 2006. godine, a slove kao jedan od najžešćih i najboljih bendova iz Hrvatske i regije. Njihov zvuk nalazi se na pola puta između alternativnog metala i psihodeličnog rocka. Zvuk Foxa dobrim dijelom definira i grungersko pjevanje Kristiana Štrbca (Chris Ian) koje iz prekrasnih melodija prelazi u karakteristični vrisak. Iza harmonije i ritma stoje Leonard Klaić, Ivan Mioč i Krešimir Kokić. Do sada imaju objavljene albume Fluoresence (2009.) i Spring of Sloth and Haze (2013.).

The Legendary Shack Shakers

The Legendary

Uzbudljiva mješavna southern-gothica, rock’n’rolla, rockabillya, bluesa i countrya – tako bi se najbolje mogao opisati jedinstven zvuk Th' Legendary Shack Shakersa. Th' Legendary Shack Shakers osnovani su sredinom 90-ih godina u Kentuckyu. Vođeni karizmatičnim JD Wilkseom na burnoj glazbenoj sceni Nashvillea vrlo brzo su se istaknuli svojim upečatljivim, energičnim nastupima, a glazbeni časopis Scene JD Wilksea proglasio je najboljim frontmenom u Nashvilleu. Njihov debitantski album Cockadoodledon't objavljen je 2002. godine, a uslijedili su Believe (2004.), Pandeliruim (2006.), Swampblood (2007.), Agri-Dustrial (2010.) i The Southern Surreal (2015.).

Darko Rundek "ApoCalypso Now"

Darko Rundek

Na glavnoj pozornici INmusic festivala #12, uz neka od najcjenjenijih međunarodnih glazbenih imena, gostovati će i jedan od najznačajnijih regionalnih rock autora – Darko Rundek. Glazbena karijera Darka Rundeka započela je 1979. godine u grupi Haustor koja je obilježila zagrebačku, ali i cjelokupnu glazbenu scenu bivše Jugoslavije s hitovima poput Šal od svile, Uzalud pitaš, Ena, Šejn, Moja prva ljubav, itd. Početkom 1997. godine Darko Rundek objavio je prvi samostalni album Apokalipso na kojem je kroz suradnju s oko 20 glazbenika predstavio jedinstven, osebujan zvuk kojeg su odmah zavoljeli i publika i kritičari. Uslijedili su iznimno uspješni albumi U širokom svijetu 2000. godine i Ruke 2002. godine, a već 2003. godine Darko Rundek formira novi sastav – Rundek & Cargo Orkestar, s kojim kreće na opsežnu turneju u sklopu koje nastaje i dvostruki live album Zagrebačka magla. Uslijedio je Mhm a-ha oh yeah da-da 2006. godine te formiranje Rundek Cargo Tria i albumi Plavi avion 2010. godine i Mostovi 2015. godine.

Arcade Fire

Arcade Fire

Nakon potvrde jedinog britanskog festivalskog nastupa za 2017. godinu na kultnom Isle of Wight festivalu, Arcade Fire potvrdili su i nastup na INmusic festivalu #12 koji će posjetiteljima donijeti jedno od prvih europskih predstavljanja željno iščekivanog petog studijskog albuma.
Ovu kanadsku indie rock šestorku povezali su unikatni talenti iz kojih proizlazi osebujan zvuk, sinergija tekstova pjesama i glazbe te eksperimentiranje s bossa novom, elektronikom, punkom, popom, rockom i mnogim drugim glazbenim žanrovima. Vrlo širok spektar glazbenih instrumenta od ksilofona, francuskog roga, viole, do harfe, mandoline, čine njihovu glazbu briljantnom, katarzičnom, romantičnom i toplom, ali često i melankoličnom.
U prilog kvaliteti i jedinstvenosti zvuka Arcade Fire, najbolje govori činjenica da je njihov najpoznatiji fan i veliki zagovornik bio David Bowie koji je s bendom surađivao na albumu 'Reflektor', a nakon njegove smrti Arcade Fire su u New Orleansu u čast mentoru i liku i djelu Davida Bowieja predvodili dirljivu glazbenu povorku s nekoliko tisuća fanova.
Iza benda Arcade Fire stoje četiri hvaljena studijska albuma koje prati poduži popis osvojenih prestižnih nagrada i glazbenih postignuća. O njihovim uspjesima dovoljno govori činjenica da je bend 48 sati nakon osvajanja Grammyja za najbolji album 2011. godine, osvojio i Brit Awards u kategorijama za najbolji album i za najbolji internacionalni bend.
Arcade Fire prvi i jedini put se predstavio hrvatskoj publici na glavnoj pozornici INmusic festivala 2011. godine, a njihov će povratak u 2017. godini osigurati posjetiteljima nezaboravno iskustvo energičnih live nastupa koje nikako ne bi trebalo propustiti!

Drugi dan

The Strange

The Strange

Odlični The Bambi Molesters i multitalentirani Chris Eckman (lider legendarnih The Walkaboutsa) udružili su svoje kreativne snage davne 2004. godine, a rezultat te suradnje je po svim glazbenim kriterijima sjajan bend – The Strange. Debitantski album benda, Nights of Forgotten Films, objavljen je u ljeto iste godine i odlično prihvaćen, a nakon desetogodišnje pauze i povratničkog nastupa u prosincu 2016. godine, The Strange se vraćaju u studio i rade na svojem drugom studijskom albumu.
The Bambi Molesters, osnovani 1995. godine, iznimno su talentirani surf-rock bend i ujedno jedan od najpriznatijih hrvatskih bendova na međunarodnoj sceni. U svojoj dugoj i bogatoj karijeri izdali su pet studijskih albuma – Dumb Loud Hollow Twang (1997), Intensity! (2009), Sonic Bullets: 13 from the Hip (2001), Dumb Loud Hollow Twang Deluxe (2003) i As the Dark Wave Swells (2013), a njihove pjesme često se “vrte” američkim i britanskim radio valovima – između ostalih, pjesma Chaotica s albuma Sonic Bullets: 13 from the Hip uvrštena je na soundtrack jedne od najpopularnijih američkih TV serija, Breaking Bad.
Chris Eckman jedan od najzaposlenijih glazbenika današnjice – multitalentirani je kantautor, skladatelj, producent, multiinstrumentalist i lider legendarnih Walkaoboutsa. Suosnivač je jedne od najuspješnijih world music izdavačkih kuća na svijetu, Glitterbeats Records, koja je objavila albume cijelog niza sjajnih world music glazbenika, između ostalih i sastava dobro poznatih hrvatskoj publici upravo po nastupima na INmusic festivalu – Tamikrest, Tinariwen, Orkesta Mendoza, Aziza Brahim, Bassekou Kouyate, Bombino i dr.
 
Alt-J

Alt-J

Sveučilište u Leedsu povezalo je ovu trojicu izuzetno talentiranih mladića koji stvaraju iznenađujuće privlačnu i neobičnu rock glazbu, spajajući naizgled nespojive glazbene elemente u ćudljive i bogate melodije. Inspiraciju za ime benda pronašli su u grčkom slovu 'delta'. Naredba 'alt-j' na Apple računalima daje slovo 'delta', a koje u matematici označava promjenu. Pjevač i gitarist Joe Newman, klavijaturist Gus Unger-Hamilton i bubnjar Thom Green veliko su osvježenje na suvremenoj glazbenoj sceni s obzirom na to da su – eksperimentalnim pristupom koji spaja indie rock, pop, hip-hop, world music, trip-hop i elektronsku glazbu, stvorili jedinstven i prepoznatljiv zvuk kakvim se malo koji suvremeni glazbeni sastav može pohvaliti. Neobična, apstraktna i pomalo mračna lirika uz pomoć specifičnog vokala Joea Newmana i učestalog višeglasnog pjevanja pretvara se u sinkopirane, komplicirane, omamljujuće i jedinstveno bogate zvučne slike. Upravo zbog kompleksnosti glazbenog izričaja Alt-J očekivane su i učestale usporedbe s Radioheadom, iako će momci iz Alt-J reći da zbog toga osjećaju veliki pritisak, ali kvaliteta i jedinstvenost njihove glazbe dovoljan je razlog da budu prepoznati i zapamćeni po vlastitom glazbenom talentu .
Prvi studijski album, "An Awesome Wave", prodan je u više od milijun primjeraka te ovjenčan prestižnom Mercury nagradom za najbolji album 2012. godine te tri nominacije za Brit Awards. Uspjesi i naklonost kritike nastavila se i s izlaskom drugog studijskog albuma "This Is All Yours" 2015. godine nominacijom za Grammyja u kategoriji najboljeg alternativnog glazbenog albuma. Radovi na željno iščekivanom trećem albumu Alt-J započeli su u rujnu dok se službeno izdanje očekuje početkom 2017. godine, a prema izjavama članova benda možemo očekivati još jedan neobičan, ali odličan studijski album.

Kings Of Leon

Kings Of Leon

Kings of Leon osnovali su braća Caleb (gitara/vokal), Nathan (bubnjevi), Jared (bas gitara) i njihov bratić Matthew Followill (gitara). Bend je na svjetskoj glazbenoj sceni debitirao 2003. godine s albumom prvijencem Youth & Young Manhood. Uslijedilo je šest od publike i kritičara sjajno prihvaćnih studijskih albuma – Aha Shake Heartbreak (2004), Because of the Times (2007), Only by the Night (2008), Come Around Sundown (2010), Mechanical Bull (2013) najnoviji – WALLS (2016).
Tijekom proteklih trinaest godina Kings of Leon prodali su preko 18 milijuna albuma i preko 24 milijuna singlova diljem svijeta. Čak pet singlova ovog multiplatinastog benda zauzelo je pozicije na Billboardovoj Hot 100 ljestvici, svih sedam njihovih studijskih albuma našlo se na Billboardovoj listi, a dva singla trijumfirala su zauzevši prvo mjesto na Modern Rock radiju. Kings of Leon osvojili su arene i stadione diljem svijeta i predvodili neke od najvećih i najprestižnijih svjetskih festivala (Bonnaroo, Lollapalooza Chicago, Lollapalooza Berlin, Glastonbury, itd.).
Kandidati za sedam, a dobitnici čak četiri ugledne Grammy nagrade, bez sumnje su najveće glazbeno ime u dvanaestogodišnjoj povijesti INmusic festivala. Ovo će biti njihov jedini u regiji, a ujedno i prvi, dugoočekivani nastup u Hrvatskoj.
Povod njihove ljetne, europske turneje izlazak je njihovog najnovijeg studijskog albuma – WALLS. WALLS je izdan u listopadu 2016. nakon tri godine pauze i debitirao je na prvom mjestu Billbordove ljestvice, na vodećem mjestu nacionalnih ljestvica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i Novom Zelandu, a i iznjedrio je fantastični hit-singl Waste a moment.

Treći dan

Human

Human

Zagrebački bend Human nastao u proljeće 2013. godine, njihov debitantski album Plan B za Dan D objavljen je 2015. godine, a najavljen je sjajnim singlovima Kusur i Zaiglana djeca. Intenzivno rade na novom albumu s kojeg su objavljeni singlovi Nule i Muzička želja.

Danko Jones

Danko Jones

Zvuk kanadske rock trojke Danko Jones, nazvane po vokalu/gitaristu benda Danku Jonesu, najbolje se može opisati kao spoj hard rocka i bluesa ukorijenjen u stilovima Thin Lizzy i AC/DC-a.
Danko Jones okupili su se 1996. godine u Torontu te su prvih nekoliko godina posvetili isključivo nastupima uživo, a prvi EP My Love is Bold izdali su 1999. godine. My Love is Bold donio im je prvu od četiri nominacije za nagradu Juno, najcjenjeniju kanadsku glazbenu nagradu.
Njihov debitantski album Born a Lion objavljen je 2002. godine, a uslijedili su We Sweat Blood 2003., Sleep is the Enemy 2005., Never Too Loud 2008., Below the Belt 2010., Rock and Roll is Black and Blue 2012., Fire Music 2015. i Wild Cat 2017. godine. Uz nastupe na nekim od najvećih svjetskih festivala, Danko Jones su na svjetskim turnejama pratili neke od najvećih rock sastava – Guns’n’Roses, Motorhead, The Rolling Stones, Ozzya Osbourna i dr. zapečativši svoj status jedne od vodećih kanadskih hard-rock skupina. Danko Jones, izuzev uspješne karijere kao frontmen istoimene glazbene trojke, rock publici je poznat i kao govornik i pisac čije govorničke turneje, podcasti i novinske kolumne nalaze publiku diljem svijeta.

Flogging Molly

Flogging Molly

Flogging Molly – kultna irsko-američka, keltska-punk sedmorka, okupila se 1997. godine u Los Angelesu. Nazvani prema pubu Molly Malone's u kojem su održali prve nastupe, svoj prepoznatljiv zvuk – kombinaciju tradicionalne keltske glazbe i rocka, razvijali su spajajući tradicionalne irske instrumente s instrumentima poput gitare, bubnjeva, violine…
Vrlo brzo privukli su velik broj fanova te je 2000. godine izašao i njihov prvi studijski album Swagger. Nasljednik njihove debitantske uspješnice bio je Drunken Lullabies 2002. godine, a slijedili su Within a Mile of Home 2004., Float iz 2008. koji je ujedno postao i njihov najuspješniji album s hit singlovima poput Paddy’s Lament i You Won’t Make a Fool Out Of Me te njihov posljednji studijski album Speed of Darkness iz 2011. godine koji je zauzeo visoko deveto mjesto na Billboardovoj ljestvici najprodavanijih albuma. Njihov novi studijski album LIFE IS GOOD biti će objavljen 2. lipnja ove godine, a publika INmusic festivala među prvima u Europi imati će priliku poslušati njihove najnovije pjesme.

Kasabian

Kasabian

Bend se okupio davne 1997. godine pod imenom Saracuse no nešto kasnije su preimenovali bend u Kasabian prema Lindi Kasabian – članici kulta “Manson obitelji” zloglasnog Charlesa Mansona.
Iako su pjesme započeli snimati još kasnih devedesetih, njihov debitantski album “Kasabian” izašao je tek 2004. godine. “Kasabian” je naišao na vrlo pozitivne kritike i odmah privukao pažnju publike.
Ogroman uspjeh donio im je njihov drugi album – “Empire”, snimljen 2006. godine, koji je debitirao na prvom mjestu britanske ljestvice. Uslijedio je “West Ryder Pauper Lunatic Asylum” koji je kao i njegov prethodnik debitirao na prvom mjestu britanske ljestvice te zaradio i nominaciju za prestižnu Mercury nagradu 2009. godine, a već iduće godine Kasabian su osvojili Brit Award kao najbolji britanski sastav. Uslijedili su albumi “Velociraptor” 2012. i “48:13” 2014. godine, oba odlično prihvaćena kod kritičara i publike te se s nestrpljenjem iščekuje i njihov šesti studijski uradak koji je će svjetlo dana ugledati ove godine.
Kasabian iza sebe imaju brojne turneje, rasprodane stadionske nastupe i cijeli niz hvaljenih festivalskih nastupa (Reading, Leeds, Isle of Wight, T in the Park, Rock Wercheter...), ali posebno se ističe njihov headline nastup na kultnom Glastonburyu 2014. godine koji je po mnogima bio upravo i najbolji nastup te godine. Nakon trijumfa na Glastonburyu, titula najboljeg britanskog sastava od strane Brit Awardsa i Q Awardsa, eksplozivna glazbena energija Kasabiana po prvi puta dolazi u Hrvatsku, na INmusic festival #12!