Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

johnny cashOsjećam se kao da sam izgubio djevojku - jer ovo više nije moja pjesma, rekao je pjevač Nine Inch Naisla Trent Reznor za „Hurt“ koju je maestralno obradio glazbenik koji žanrovski ne može biti dalje od njega - veliki Johnny Cash. Reći da je neka pjesma bolja od originala je vrlo delikatna stvar, jer dvije pjesme mogu biti jednako odlične, pa makar zvučale drastično različito. No, neki glazbenici su napravili tako dobre obrade da su dobile svoj zaseban život i postale toliko popularne da su ostali zaboravili da su obrade. Uzeti tuđu pjesmu, staviti u nju dašak svog vlastitog identiteta i učiniti je posve novom nešto je što ne može učiniti svatko. Donosimo popis od 14 nevjerojatnih obrada koje se u najmanju ruku mogu proglasiti jednako dobrima kao originalne pjesme, a neke i boljima.

1. Johnny Cash - "Hurt"
Originalna izvedba: Nine Inch Nails

Johnny Cash i Trent Reznor ne mogu biti više različiti – jedan je kralj „vestern“ country glazbe, dok je drugi „artsy“ pjevač alternativnog rocka, u stilu Radioheada. Dok Nine Inch Nailsi u ovoj pjesmi idu progresivno sve agresivniji, dok pjevač „pljuje“ svoju bol, Cash ne mijenja volumen svog glasa, već dopušta svojoj gitari da sve jačim volumenom istih akorada prenese te osjećaje. U Cashevoj obradi, stih „Everyone I know goes away in the end“ više nije jad otuđene mladeži, već čovjeka u trećoj dobi koji kroz godine gleda smrt i gubi one koje je volio – tako naslov pjesme „Hurt“ dobiva posve novo značenje. Obrada je dobila toliko pozitivnih reakcija da se s vremenom počela asocirati prvenstveno s Cashom, dok se Reznor, kako smo rekli, emotivno odrekao svoje pjesme u korist za njega boljeg čovjeka.

2. Jimi Hendrix - "All Along the Watchtower"
Originalna izvedba: Bob Dylan

All Along the Watchtower još je jedna pjesma za koju ljudi zaboravljaju da je zapravo obrada, i uvelike se smatra jednom od najboljih svih vremena. Mada ju je Dylan na kraju izveo uživo više nego iti jednu drugu, ona se najviše povezuje s Hendrixom. Jimi je s lakoćom ovu folk rock pjesmu prenio u svom duhu: uvodna harmonika se pretvorila u danas poznati gitarski riff, tempo je u potpunosti izmijenjen, a dok je kod Dylana, inače prvenstveno pjesnika, naglasak pjesme bio na riječima, kod Hendrixa sve je bilo u glazbi tako da je i tu gitara bila na prvom mjestu. Socijalna tematika pjesme koja je bila u jakom radijskom opticaju usred Vijetnamskog rata je definitivno pomogla da se pjesma proslavi i ostane u sjećanju kao jedna od najpoznatijih Hendrixovih (i Dylanovih) pjesama.  

3. Janis Joplin - "Me and Bobby McGee"
Originalna izvedba: Roger Miller

 Ovu originalno country pjesmu napisali su Kris Kristoferson i Fred Foster koju je snimio Roger Miller, honky-tonk country pjevač 1969. godine. Razlog za ogroman uspjeh verzije koju je snimila Janis Joplin je brži tempo, puno odličnih klavijatura – sam klavijaturist Stephen Ryder priznao je da se “malo zanio” pri snimanju i fantastični Janisin glas koji je country pjesmuljak pretvorio u odličan rhythm & blues hit. Pjesmu je snimila samo nekoliko dana prije svoje smrti, a ostala je njezin jedini broj 1 singl u karijeri.

4. Nirvana - "The Man Who Sold The World"
Originalna izvedba: David Bowie

Kako biste vi reagirali kad bi saznali da je vaš glazbeni idol oduševljen vašom obradom njegove pjesme? David Bowie je za Cobainovu obradu pjesme „The Man Who Sold The World“  izjavio da je „iskrena“, „izravna“ i „puna srca“, kao i da je uvijek želio da nešto snime zajedno. Šteta što je do tada Cobain već preminuo, s obzirom na to da je bio Bowiejev veliki obožavatelj. Obradom „The Man Who Sold The World“ na MTV Unplugged koncertu dao je čast jednom od svojih najdražih glazbenika. Kao Cash i Reznor, Cobain i Bowie su glazbeno poprilično različiti, a pjevači imaju posve drugačije glasove tako da je samom bojom glasa i zavlačenjem svog glasa, kao i korištenjem električne gitare Cobain učinio pjesmu „svojom“ i zaista odličnom. I danas se ova obrada smatra jednom od najboljih u povijesti.

5. The Beatles - "Twist and Shout"
Originalna izvedba: The Top Notes

Nitko, bio živ u to vrijeme ili ne, neće zaboraviti sliku tisuća vrištećih glasova djevojaka – početka Beatlemanije - dok John Lennon i ekipa iz Beatlesa pjevaju “Twist and Shout”. Danas pjesma zvuči nevino, ali u to je vrijeme bila potpuno revolucionarna. Uspjeh ove obrade je u Lennonovom glasu dok ju je snimao – na dan snimanja debitantskog albuma Beatlesa Lennon je bio prehlađen i zapravo je jedva govorio, tako da mu je glas bio jako hrapav i slab. Zbog tog hrapavog glasa za vrijeme pjevanja, pjesma je dobila dozu rock and roll oštrine koja je osvojila slušateljice diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Lennon nikad nije uspio reproducirati efekt, štoviše, glas mu je bio oštećen neko vrijeme nakon toga. No, to je bilo dovoljno - “Twist and Shout” je pokrenuo karijeru najveće rock grupe svih vremena.

6. Jeff Buckley - "Hallelujah"
Originalna izvedba: Leonard Cohen

Cohen je jednom rekao Bobu Dylanu da je pisanje „Hallelujah“ trajalo dvije godine, mada je kasnije priznao da mu je trebalo „malo dulje“ od toga. No, ova pjesma je ipak poznata kao obrada, koju je prvo snimio John Cale i čija je verzija iskorištena u filmu Shrek, a kasnija (i popularnija verzija) je ona Jeffa Buckleyja objavljena posthumno 2007. godine. Za razliku od Cohenovog hrapavog i ponekad naizgled bezizražajnog glasa, Buckley je učinio pjesmu sjajnom podizanjem pjesme za par ljestvica, dugačkim uvodom na gitari i mnogo emotivnijom izvedbom. Cohenova verzija zvuči kao iskupljenje grešnika, Buckleyjeva kao glas samog anđela dok tužnom pjesmom gleda u nebesa.

7. Whitney Houston - "I Will Always Love You"
Originalna izvedba: Dolly Parton

Tko ju je izveo bolje – Dolly ili Whitney? Internet se s time bori godinama, no do odgovora se ne može doći jer je svaka od ovih dviju diva kraljica na svom terenu, bio to country ili R&B. Dok je Whitney „powerhouse“ vokalistica koja volumenom svog glasa može napuniti jednu koncertnu dvoranu, Dolly vlada umijećem pisanja divnih pjesama i poznaje sve što se krije iza svake note odlične country pjesme. Obje pjesme su dragulji svoga žanra a verzija Whitney Houston je predivna na svoj jedinstven način i još je jednom pokazala njen ogroman talent kao pjevačice.

8. Aretha Franklin - "Respect"
Originalna izvedba: Otis Redding

Izmjene li se riječi samo malo, i zamijeni li se muški vokal sa ženskim, dobit će se u potpunosti druga pjesma. Otis je očajan i ponizan čovjek, vidi da njegova žena ima sve što joj treba (Baby, you know you got it) i spreman je dati joj sve što ima, no za uzvrat ne dobiva niti malo poštovanja. Aretha, s druge strane, je ponosna žena koja zna da ima sve što treba (Why you need - you I got it). Dok je Reddingova pjesma bila uvijek popularna, Aretha Franklin ju je pretvorila u himnu prve crte feminizma, svake žene koja se osjeća potlačeno ili da ne dobiva zasluženo poštovanje. Pjesmi vjerojatno ne odmaže ni činjenica da je Aretha Franklin odlična pjevačica s jako snažnim glasom, čime je još više osvojila publiku. „Respect“ je pjesma kao napisana za nju.

9. Sinead O'Connor - "Nothing Compares 2 U"
Originalna izvedba: The Family

Također poznata i „kao ona pjesma gdje Sinead samo stoji i pjeva u kameru“, „Nothing Compares 2 U“ originalno je napisao Prince za svoj projekt The Family. No, Prince je poznat po promoviranju ženskog glazbenog talenta, a ranih devedesetih jedna od njih je bila Irkinja Sinead O'Connor. Obrada ove pjesme originalno objavljene 1985., učinila je Sinead O'Connor mega-popularnom i postala je jedan od najvećih hitova devedesetih.

10. Santana - "Black Magic Woman"
Originalna izvedba: Fleetwood Mac

Gotovo jedina veća razlika između originalne verzije Fleetwood Maca i Santanine je u gitari. Malo glazbenog genija na gitari uz prstohvat bose nove – i pjesma je dobila novi dah života kao i milijune obožavatelja idućih 40 godina. Tajna je zapravo u tome da Carlos Santana može uzeti bilo koju pjesmu, unijeti par originalnih solaža i potpuno je učiniti svojom. Verzija Fleetwood Maca je konzistentno blues rock, bez previše varijacija, dok je Santana dodao svega po malo – jazza, rocka, funka i time ju obogatio i učinio puno zanimljivijom.

11. Ryan Adams - "Wonderwall"
Originalna izvedba: Oasis

Postoji li netko kome je možda dosadilo slušati Oasisev „Wonderwall“, pjesma za koju imamo osjećaj da je čujemo posvuda čim provirimo iz stana, čak 20 godina kasnije? Uistinu, ova pjesma je praktički hit svih hitova devedesetih (zasluženo ili ne), no ako ste željni promjene, verzija Ryana Adamsa će vas baciti na koljena. Gdje je originalna pjesma nonšalantna i brzo tempirana, ovdje je ona ogoljena emotivna balada. Adams u svojoj izvedbi gotovo da uopće ne diže ton iznad , no svejedno osvaja srce i dušu onog tko je sluša. Jedan od komentara na YouTubeu savršeno objašnjava razliku: Verzija grupe Oasis svira onog trenutka kad prvi puta upoznamo osobu i zaljubimo se u nju, Adamsova svira onog trenutka kad nas ona zauvijek ostavi. Refren pjesme zabija tisuću noževa koji polako, ali sigurno prodiru u slušateljevo srce, dok piano solo pri kraju daje onaj konačan udarac.

12. Guns 'n' Roses - "Knocking on Heaven's Door"
Originalna izvedba: Bob Dylan

Umjesto usne harmonike – Slash i njegova električna gitara. Umjesto Dylanovog trademark zavlačenja, čujemo Axlovo kreštavo vrištanje.  Može, zašto ne? U još jednoj odličnoj obradi Dylanove pjesme, Gunsi su laganu folk rock baladu pretvorili u hard rock pjesmu – dovoljno snažnu da zadovolji obožavatelje žanra a opet dovoljno lagane za one više casual slušatelje. Pjesmu su prvo izvodili uživo da bi je 1991. godine uključili u svoj album „Use Your Illusion II“. Još jedna poznata obrada je ona Erica Claptona iz 1975.
13. Joe Cocker - "With A Little Help From My Friends"
Originalna izvedba: The Beatles

Poznata je snimka Cockera kako potpuno nadrogiran izvodi ovu pjesmu na Woodstocku 1969. godine. Njegova je verzija jako izmijenjena, s dugim instrumentalnim uvodom, drugačijm akordima i tempom – a i Cocker zvuči potpuno različito od Lennona. Simpatična i pomalo benigna pjesma Beatlesa je u Cockerovom aranžmanu, pogotovo zahvaljujući njegovom snažnom i intenzivnom glasu dobila na volumenu i osjećaju.  

14. Disturbed - "The Sound of Silence"
Originalna izvedba: Simon & Garfunkel

Ovoj pjesmi nedostaje „staža“ – pjesma je objavljena tek 2015. godine – no Disturbed je napravio tako dobru obradu da ju je Paul Simon osobno podržao i podijelio sa svojim obožavateljima putem društvenih mreža. Disturbed je napravio veliki rizik dirajući u ovaj svevremenski klasik no moćan glas Davida Draimana pretvorio je ovu obradu u remekdjelo. Prvo polagano, zatim sve jače i glasnije, no bez remećenja mračne i ozbiljne, teške atmosfere, pjesma poput vrtloga uvlači u sebe i hipnotizira svakog tko je sluša – od prve minute do zadnje.  

Bonus: Zabavan šlag za kraj



Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski