Recenzije
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sve što se događalo na Countryside Rocks Festivalu u svibnju prošle godine bila je samo uvertira i priprema onog što se potvrdilo i javno obznanilo u srpnju iste godine na Crossroads Guitar Festivalu. Nakon punih 25 godina Steve Winwood i Eric Clapton ponovo zajedno nastupaju, izvodeći nekadašnje favorite super grupe Blind Faith, koja je doduše, vrlo kratko vrijeme, nastavila tamo gdje su stali legendarni Creamovci.

Budući da je Eric Clapton pripremao stvari i tražio potvrde brojnih prijatelja, kolega glazbenika, kako bi se nesmetano nastavila djelatnost njegovog rehabilitacijskog centra za ovisnosti. To uopće ne čudi, obzirom da je nekada davno i sam Clapton bio ovisnik. A samo svojom velikom željom ali i potporom prijatelja, uspio se otrgnuti iz pakla droge. Naravno, borba nije bila nimalo laka i jednostavna, ona je iziskivala najprije strašnu volju a potom i dugotrajnu i bespoštednu borbu protiv ovisnosti. Nakon više od tri godine Eric Clapton uspio je u toj svojoj borbi i tim više mu toliko znači ovaj projekt i angažman oko rehabilitacijskog centra.

Eric je sve svoje snage usmjerio je da pomogne svima, kojima je pomoć potrebna; to ga svrstava među glazbenike i poznate osobe, koji svoju popularnost i slavu usmjeravaju u pozitivnom smjeru i iz svega žele izvući samo ono najbolje. Njihov novac nije samo tu, da njima osigura lagodan život, već njime se želi pomoći onima, kojima je stvarno ta pomoć prijeko potrebna.

Budući da je u subotu 19. svibnja prošle godine Steve Winwood nastupao na Countryside Rocks Festivalu; ukazala se jedinstvena prigoda, koju niti jedan glazbenik nije htio propustiti. Steve je pozvao Erica da mu se pridruži na stageu, što je Eric odmah prihvatio i eto EKSKLUZIVE!!!

Eric Clapton i Steve Winwood ponovo zajedno nakon toliko godina, udruženi i nisu ništa drugo mogli odsvirati, nego proslavljeni i legendarni repertoar famoznih Blind Faith. U nekoliko legendarnih tema, koje uključuju Presence Of The Lord (Eric tu upotrebljava svoju wah-wah pedalu), Can"t Find My Way Home, Crossroads, Had To Cry Today, Little Queen Of Spades i Gimme Some Lovin" obojica su pokazali što mogu te da se još uvijek dobro osjećaju svirajući zajedno! Ovaj nastup bio je samo potvrda da glazbenici ovakvog kalibra jednostavno ne mogu zakazati, čak niti poslije toliko godina.

Vrijeme neupitno leti i prolazi, a mnogi od nas pitaju se kako je moguće da godine tako brzo prolaze. Potrebno se za nešto uhvatiti i uz to proživjeti ovaj kratak život na što kvalitetniji način. Neki to čine uz neke svoje favorite, moja malenkost to čini pomoću glazbe, koja je uvijek do sada bila veliki i vrlo značajni dio mog života. Glazba kao takva uvijek mi je bila terapija i protiv stresa, malodušnosti i svih drugih slabosti, uz nju osjećao sam se uvijek jači od svih. Moja sklonost prema bluzu i srodnoj mu glazbi, dodatno me izdvajala iz prosječnosti i stavljala me na više i nekima nedokučive razine. Nije to ništa, to je samo odraz onoga što se već tko zna koji puta potvrdilo a to je: ono što nam je strano i teško pojmljivo od toga jednostavno zaziremo. Upravo je to ta cijela bluz furka, nema tu zapravo ničeg misterioznog, već se jednostavno radi o subjektivnom pristupu određenom glazbenom stilu. Stoga, ovakvi tonski materijali za mene osobno imaju neprocjenjivu vrijednost, jer doslovno oslikavaju trenutno stanje i artističku raspoloženost, kako samih aktera, tako i pratećih glazbenika. Nije se baš jednostavno uvijek od prve uklopiti i pronaći motive da cijeli projekt ili slučajni susret i sudar glazbenika ispadne dovoljno nadahnut i efektan. Te subote 19-tog svibnja prošle godine na Countryside Rocks Festivalu slavila je glazba i to su vrlo zdušno i nadahnuto činili:

Steve Winwood – organ, gitara, vokali
Eric Clapton - gitara, vokali
Jose Neto - gitara
Paul Booth - organ, sax
Karl Vanden Bossche – udaraljke

Svojom izuzetnom svirkom i osjećajem za pravo raspoloženje i ugođaj ova ekipa glazbenika... učinila me je po tko zna koji puta sretnim i zadovoljnim što sam se davno, (prije gotovo 35. godina ), odlučio da rock i slična mu glazba bude moj predmet i centar interesa. Eto, danas 07. siječnja 2008. svima ponosno obznanjujem: za tu svoju odluku... nikada, ali baš NIKADA nisam požalio, dapače!

Album Live at Countryside Rocks Festival samo je još jedna potvrda moje ispravne odluke i veliki razlog za slavlje. Ovakvi albumi oduvijek su bili posebno tretirani i njima se uvijek prilazilo sa dovoljno poštovanja i vjerom da nas očekuje nešto veliko i jedinstveno, eto. što drugo da kažem osim; to su upravo takvi albumi.

PREPORUKA:
Ako od mene očekujete nešto negativno, grdno ste se prevarili, osobno, ne mogu biti dovoljno objektivan kada slušam, razmišljam i pišem o svojim glazbenim herojima. Steve Winwood i Eric Clapton spadaju u tu kategoriju i donose nam duh prošlosti i nostalgiju, ali istovremeno svojom glazbom zvuče toliko moderno, svježe i nadahnuto da Vas to naprosto moraju oduševiti.

Ovaj album namijenjen je probranim rock znalcima i nije za doslovnu široku uporabu, ovdje će uvijek feeling i pravi ugođaj biti ispred svega ostalog. Stoga, ukoliko niste spremni za nešto posebno bolje nemojte slušati ovaj dupli cd box. Svi drugi znaju o čemu pišem i vjerujem da neće dvojiti niti sekunde!!!

Popis pjesama:

Disk 1.
01. Intro
02. I"m a Man
03. Higher Love
04. Back in the Highlife
05. Dear Mr Fantasy
06. Why Can"t we Live Together

Disk 2.
01. EC Intro
02. Take It Easy
03. Presence of the Lord
04. Crossroads
05. Little Queen Of Spades
06. Can"t Find My Way Home
07. Had to Cry Today
08. Gimme Some Lovin"



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima