Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Sergio Lounge

Sergio Lounge, dvadesetčetvorogodišnji tastaraturista iz Beograda nastupit će u zagrebačkom klubu Klub. 12. svibnja. Ljubav prema glazbi gaji još od malih nogu. Prije nego što se pronašao u svom žanru, svirao je u raznim sastavima gitaru, bas gitaru, flautu, kontrabas. Žanr koji je prihvatio na kraju najbolje pristaje njegovom imenu – lounge muzika, sa primjesama disca, italo-disca, šlagera i eksperimentalne glazbe. Ususret koncertu popričali smo sa Sergiom.

 

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoju eksperimentalnu glazbu?
Svaka pjesma je posvećena nečemu što me je inspiriralo, bila to neka situacija iz života, ili nešto iz pop kulture što volim, ili prosto neki mnogo dobar zvuk na sintisajzeru koji sam pronašao igrajući se. Recimo, na albumu „Torpedo!“ svaka pjesma je posvećena nekom poznatom fenomenu iz 80-ih – pjesma „Lounge and Oates“ je posvećena Daryll Hallu i John Oatesu; „Disko Boss“ je posvećen liku Jean Luc Picarda iz serije Star Trek; „Italo Hill“ je posvećen italo-disco žanru... Moj posljednji singl, pjesma „Kako da te zaboravim draga“ je inspirirana ne samo određenom situacijom iz mog života (koja je sasvim očigledna), nego i šlager pjevačima koje mnogo volim, kao što je Arsen Dedić. Volim da na taj način komponiram, da se igram sa različitim stilovima, stvarajući jasne asocijacije kod slušatelja šta je to što me je inspiriralo.

Tko ti je glazbena inspiracija, koji su glazbenici najviše utjecali na tvoj rad?
Odrastao sam slušajući dosta Frank Zappu i osjećam dosta njegov utjecaj u količini humora u svojim pjesmama. Ali nikad nisam direktno kopirao njegove fazone, muziku i način izražavanja, već me je inspirirao da izgradim svoje i da se njih držim, kakve god reakcije ljudi bile. I tu Zappa nije jedini, inspirira me svako ko je potpuno posvećen svojoj muzici i svom izrazu toliko iskreno da kao slušatelj imam osjećaj da poznaje čovjeka iako ga nikad nisam sreo.

Kako si kreirao vlastiti glazbeni izričaj, kako je tekla ta formacija?
Sergio je nastao u mojim momentima opuštanja, kad se želim odmoriti pa komponiram nešto što je lagano i hitično. Samim time, nastao je kao igra, kao vježba koju sam sam sebi osmislio. Nisam očekivao da je to nešto što će se zadržati, ali mi je izuzetno drago što se tako dogodilo. Biti Sergio je uživanje, i ta emocija od početka utječe na formiranje mog stila.

Odakle ideja za šarenu tipkovnicu? Kako nazivaš taj instrument?
Ta ideja je, kao i sve druge kod Sergia, nastala iz igre. Mislio sam da će biti dobra fora, i bila je.
Nazivam je ponekad „Tastaratura“, ali to je najobičnija kompjuterska tastatura, koju sam preko kompjutera programirao da radi kao MIDI klavijatura. Osmislio sam sistem sviranja tako da imam tri oktave i da mi sve ostale tipke kontrolišu neki parametar zvuka, čime dobijam dosta slobode, kao na pravom instrumentu.

Koliko ti je vizualni dojam važan, uz onaj slušni?
Uvijek mi je muzika bila bitnija od vizualnog dojma. Iako Sergio ima određeni vizualni indetitet, on je jako jednostavan. Ono što iskače od normalnog u mom izgledu su dva elementa koja uvijek imam sa sobom: velika šarena tipkovnica koju sviram i naočale za sunce bez jednog stakla. Nemam plan to širiti ukoliko nije u službi muzike.

Kako nastaju tvoje pjesme?
Aktivno radim na izradi pjesama, svakodnevno. Nemam drugog posla osim onih vezanih za muziku i svoju profesiju doživljavam jako ozbiljno. Pored Sergia imam još dva benda i bavim se muzičkom produkcijom. U momentima kad komponiram pjesme kao Sergio, uhvatim sebe kako se naglas smijem na vlastita rešenja, i to je ono zbog čega se najviše volim time baviti. Uostalom, tako je Sergio Lounge i nastao.

Što pripremaš za nastup u Klub.u?
Očekujem jako lijepu večer u Klub.u – dva puta sam već svirao u Zagrebu kao Sergio i oba puta je bilo fenomenalno, tako da sad ne očekujem ništa manje i rado se vraćam ponovo. Nastup pripremam imajući to u vidu, jer vjerujem zagrebačkoj publici i siguran sam da će im se svideti neki novi materijal koji pripremam. Prije mene će na koncertu svirati Ensh, elektro-pop bend sa kojim ću biti na turneji tokom svibnja. Očekujem dobre reakcije i na njihov nastup, koji je vrlo energičan, emotivan i zanimljiv.