Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

mff

Još samo nekoliko dana je do početka 22. Motovun Film Festivala. U pet dana, od 23. do 27. srpnja na motovunskom brdu bit će prikazano 70 filmova uz bogat popratni edukativni i glazbeni program, performanse i zabavne sadržaje. Kao i svih ovih godina, Motovun slavi slobodu i različitost uz dozu vedrine i humora.

m

U programu Populizam za početnike atraktivni dokumentarci o zemljama u kojima je populizam najjači. Prostor Motovuna bit će ispunjen performansima i uličnim akcijama o populizmu.

Andrew Bujalski

U Motovun dolazi američki redatelj koji je izmislio podžanr „mumblecore“ • Jedan je od vodećih indie redatelja u svijetu čiji se radovi već smatraju kultnima • Bio je učenik legendarnog Dušana Makavejeva • Bit će predstavljen s tri filma u ovogodišnjem programu.

mff

U Art Parku filmovi o mačkama i originalna istarska maneštra • Svi posjetitelji s MFF majicama dobit će nagradu • Ulaz je besplatan

motovunffOvogodišnja parola Motovun Film Festivala je “Naše čaše nisu za bacit” • Partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati niz radionica i predavanje “U okovima plastike” •  Vrhunski kuhar i laserski fizičar Goran Zgrablić održat će mini-tečaj kuhanja bez otpadaka. Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do frapantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan bi se mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine.

mff pressica

Uz hrabre teme koje otvara, Motovun i ove godine donosi humor, zabavu, veselje i hedonizam • Jaki program filmova iz regije i Srednje Europe • Sjajna ponuda kratkih filmova u konkurenciji za europski Oscar • Vojko V, Svemirko i Pankrti zvijezde bogatog glazbenog programa.

alfie bown

Nakon rasprodanog gostovanja Slavoja Žižeka prošlog mjeseca, posljednje izdanje Filozofskog teatra zagrebačkog HNK ove sezone održat će se u nedjelju, 2. lipnja, a gost je jedan od najzanimljivijih suvremenih teoretičara Alfie Bown.

carstvo mraka

„Carstvo mraka“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu, gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. lipnja 2019.

zasto je poludeo gospodin R

U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, od 01. do 18. lipnja 2019. održat će se 43. Dani satire Fadila Hadžića, jedan od najstarijih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra, koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Vedrana Klepica photo Aleksandar Selak

Ganz nove Perforacije, tjedan izvedbenih umjetnosti, održat će se od 27. lipnja do 1. srpnja, 2019. u Zagrebu, te tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i listopada i u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Koprivnici, Zadru i Osijeku.

Ay Carmela

U četvrtak, 23. svibnja u 18 sati, u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu održatće se predavanje „Putovanje glumca kroz epohe“ povodom 80. godišnjice rođenja Ivice Vidovića. U prisjećanju na našeg glumačkog velikana, uz prikazivanje video isječaka i fotografija, sudjeluju Gordana Gadžić, Željko Luketić i Filip Vidović.

tri x foto ZKM

U petak, 24. svibnja, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijera predstave „Tri X i ja“ Filipa Nole, u režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, a ostvarena u sklopu projekta Inkubator. Ususret premijeri, 16. svibnja, u ZKM-u, u 18 h održat će se tribina „Čitanje kazališta“ s naslovnom temom „Igra: socijalne maske, seksualnost i druge zamjene“.

Blizanke foto Hrvoje Margaretic 7

Dubrovačko Kazalište Marina Držića gostovat će u zagrebačkom kazalištu Trešnja od 14. do 19. svibnja 2019. s predstavom „Blizanke“ Ericha Kästnera u režiji Lee Anastazije Fleger. U nedjelju, 19. svibnja, održat će se kreativna radionica „Blizanci“ u Trešnji, koju djeca blizanci mogu upisati po cijeni jedne radionice.

V IMENU MATERE PeterUhan 06

U srijedu, 15 svibnja, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje predstava „U ime matere“ Slovenskoga narodnoga gledališča u Ljubljani, prema tekstu Ive Svetine, u režiji Ivice Buljana.

cigla foto hrvoje zalukar

U petak, 10. svibnja, u 20 h, zagrebačkom gradskom kazalištu Gavella održat će se premijera „Cigle“ Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića.