Blues Corner

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

To što sam se prihvatio ovog albuma razlog je bio samo taj što gitaru svira Juraj Geci, s kojim se znam dugi niz godina. Neki će se odmah kazati: je, sad ga bude nahvalil' i to je bolje ne čitati. Čuj, oni su susedi prek' brega i te brije. Lik nije objektivan i bla, ba, bla .... i tko bu to zapravo slušal'?

Ok, supač! Neka baš nitko ne sluša ovaj album, ali već punih 36 sati vrti se i što ga više slušam, polako se otvaraju jedna po jedna vrata. Iza svakih vrata slijedi mala porcija glazbe koja je upravo to, želite li ju titulirati, OK nazovite ili zovite je kako god hoćete to je zapravo i na kraju krajeva vaša stvar. Mnogi bi kod nas rekli "ne bi se štel mešati!". Osobno, samo ću nastaviti preslušavati "Albumex" benda,koji su se nazvali Beverly Brooks, a isti je 15. ožujka objavila izdavačka kuća Dancing Bear.

Od laganih notica i fraza dolazimo do upečatljive furke, primjerice Jefferson Airplane i to iz njihove najranije faze. I opet volim taj suptilni spoj rocka i psihodelije u onoj eri "djece cvijeća". Kako prolaze sekunde i pjesme se smjenjuju postaje mi kristalno jasno da se ovdje radi o jednom ćušpajzu u kojem kada god zagrabimo za novu porciju dobijemo neke druge i drugačije fragmente sazdane od rocka, bluesa, soula, americane, indiea pa sve do popa i alternativne glazbe. Ono što je bitno da je sve to utkano u razne priče i situacije iz svakodnevnog života.

Ritam sekcija benda: basist Vjekoslav Geček i bubnjar Emir Čovran vrlo dozirano, ali točno ubijaju u svakoj skladbi, bez obzira o kojem se već nabrojenom glazbenom stilu radi. Jura svira gitaru samo onako kako on to zna, sjećam se njegove njegove svirke s Vragolovichem, bila je to prva ozbiljnija jam blues furka u kojoj se stvari nisu mogle predvidjeti. Oduševljavali su me svojim idejama, svirkom i kompletnim ozračjem i govorili su svima: ovo je nešto posebno, drugačije. I da, bilo je! No prije toga tu su bili Voodoo Lizards i opet odlična furka. Moram priznati onako vrlo "subjektivno" da što god Jura pokrene to ima svoju težinu. A da ne spominjem njegove ljute umake koji nemaju baš preveliku težinu, ali za ljutinu ne bih stavio ruku u vatru.

Ok dosta o Juraju tu je i Žarka Krpan, vokalistica benda, koja osim što svojim glasom daje "ono nešto" ovom bendu, pored toga ona piše i tekstove. Dalja ekipa su i: Jošua Kovačević na saxu kojem se pridružuju i drugi glazbenici, koji su svojom svirkom otišli u jedan potpuno ovi i drugačiji svijet, koji se jednostavno naziva GLAZBA i udružili su se da bi zajednički istraživali i eksperimentirali. Evo ih: Petar Horvat (truba), Ruben Horvat (trombon), Matej Ilčić ( violončelo), Marin Kereša (moog sintizajzer i klavir), te Masej Kovačević (Hammond orgulje), Marin Kereša je također zaslužan za snimanje i miksanje albuma, dok Marin Hraščanec iz koprivničkog Inteka potpisuje master albuma.

U rujnu 2023., Žarki, Vjeki i Juri pridružio se Nikola Mikulić na bubnjevima. U ovoj bendovskoj postavi, Beverly Brooks pripremaju stare i nove materijale za nadolazeće svirke i za neka nova buduća izdanja.

Kada se ovakva ekipa okupi u studiju uvijek sve ispadne puno drugačije nego smo zamišljali, a što se tek događa u samim glazbenicima, to je posebna priča! Taman se ufuram u jedan stil, a nakon samo par minuta evo nas u potpuno drugom ili drugačijem žanru. "Drama", "Island" "Smalltown Ghost", "Wolf", "Marshall" ,"Stories", "Last Day" i "Teleport" stvari se samo nižu, a bend doslovno samo svira i pri tome uživaju i stalno donose nešto svoje i svi zajedno teže da to u konačnici zvuči baš tako kako zvuči, usvirano, opušteno raspojasano, nadahnuto i više nego odlično!

Nekako mi se čini da ova ekipa želi svirati, raditi i stvarati zajedno, bilo bi super da je to proces koji će trajati i biti dužeg vijeka kako bi svi segmenti umjetnosti i glazbenih ideja došli do izražaja. Na tome treba raditi i opet bi volio čuti stvari malo dužeg vremena trajanja ili da ih što prije čujem uživo. Moje neke pretpostavke su da bi bend na "stageu" mogao dobiti onaj "vjetar u leđa" koji daje publika. Puno puta se to događalo čak i na velikim koncertima vani, ali i doma. Volim čuti kada publika ponese glazbenike, kad bend osjeti taj pozitivni "feedback" i vibru.

Preporuka

"Albumex" je album koji će mnogi vrtjeti u svojim sobama, ali i na određenim tulumima, a zašto ne bi se isto događalo i na radijskim postajama. Zašto tamo se uvijek slušaju isti izvođači, iste stvari, a nova imena tek tu i tamo, potpuno sporadično! Razlog je jednostavan, ljudima se ne da slušati mjuza, nova mjuza, nova imena, novi bendovi koji su dobri, odlični. Ali kako da se za njih čuje kada ih se ne vrti u eteru?

'Ajmo sad malo nostalgičarstva. Nekada je radio Luxemburg bio mjesto gdje ste mogli čuti nove bendove, koji su postali svjetski poznati i njihove nove stvari koje su postale svjetske uspješnice. E da, o tome se radi. I ZATO ću se pobrinuti da se takve stvari promjene puštajući u svojim radijskim emisijama Beverly Brooks i njihove odlične stvari s zadnjeg studijskog albuma "Albumex".

Više potražite na:
https://www.facebook.com/beverlybrooksmusic/?%2F
instagram.com/beverlybrooksmusic/?hl=hr
www.dancingbear.hr

Popis pjesama:

1. Drama 4:28
2. 5 Minuta 3:44
3. Island 3:30
4. Smalltown Ghost 2:51
5. Wolf 2:41
6. Kreni 3:42
7. Marshall 2:59
8. Stories 3:25
9. Last Day 3:35
10. Teleport 4:40

(Dancing Bear)

Yours,
Mladen Loncar-Mike



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala