Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Atlantic Records fan logo

1952. Atlantic Records je otkupio ugovor s Rayjom Charlesom od Swing Time Records. Uskoro su uslijedili neki od Charlesovih najvećih hitova: ‘Mess Around’ (1953.) i ‘I Got a Woman’ (1955.).

Događaji

1957. u Brooklyn Paramountu započela je zajednička turneja Buddy Holly & The Cricketsa, The Driftersa, The Everly Brothersa i Frankiea Lymona. Zbog zakona o segregaciji neki od glazbenika nisu mogli svirati na pojedinim koncertima. Turneja je nosila zvučni naziv "The Biggest Show Of Stars".

1956. 20-godišnji Jerry Lee Lewis doputovao je u Memphis kako bi prisustvovao audiciji u Sun Records, ‘domu’ Elvisa Presleyja. Vlasnik kuće, Sam Phillips, nije u tom trenutku bio tamo, no njegov producent i inžinjer je snimio Lewisovu obradu ‘Crazy Arms’ te autorsku ‘End of the Road’. Phillips ga je potpisao po povratku s ljetovanja u Memphis.

1962. Tommy Roe dosegao je broj 1 američke liste singlova hitom "Sheila", koji je u britaniji ostvario svoj vrhunac zauzevši 3. mjesto liste singlova. Pjesma je, inače, nanovo snimljena verzija pjesme koja je izvorno bila objavljena dvije godine ranije, 1960., kada je Roe bio dio grupe The Satins.

1966. grupa The Who dosegla je broj 2 britanske liste singlova pjesmom "I'm a Boy". Bio je to njihov drugi broj 2. Pjesma je inicijalno trebala biti dio rock opere "Quads" čija je radnja trebala biti smještena u budućnost gdje roditelji mogu birati spol svoje djece.

1974. Obiteljski sastav The Osmonds (poznati kao uzor The Jackson 5) našli su se na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Love Me for a Reason’. Točno 20 godina kasnije, pjesma je bila hit i za Irce Boyzone, koji su s njome dospjeli na vrh irske i drugog mjesta britanske ljestvice singlova.

1976. kultnom albumu grupe Pink Floyd "Wish You Were" malo je nedostajalo da provede godinu dana na britanskoj listi albuma. Deveti studijski album Floyda premijerno je prdstavljen u Knebworthu u srpnju 1975., a objavljen je u rujnu iste godine. Album je doživio trenutni uspjeh, o čemu govori i podatak da diskografska kuća EMI nije bila u stanju tiskati dovoljno kopija albuma kako bi zadovoljila potražnju. Naslovnicu albuma ponovno je radio tim Hipgnosis.

WishYouWereHere2

1977. Blondie su otkupili svoj ugovor s Private Stock Records i potpisali za Chrysalis Records. Bend je godinu ranije za Private Stock izdao svoj istoimeni debitantski album, koji je prošao uglavnom neprimjećen.

1979. grupa U2 objavila je svoje prvo izdanje, EP naziva "U2-3" (vodi se i kao singl). Prva naklada brojila je 1000 pojedinačno numeriranih kopija, a pjesme su producirali U2 i Chas de Whalley. Izdanje je bilo dostupno za kupovinu samo u Irskoj.

1983. gitarist Mick Jones izbačen je iz the Clash, grupe koju je suosnovao. The Clash su postojali još tri godine prije konačnog raspada 1986. godine.

1984. 44-godišnja Tina Turner dobila je svoj prvi i dosad jedini singl na prvom mjestu američke ljestvice, ‘What’s Love Got To Do With It’. Singl je skinut s njenog petog samostalnog albuma, ‘Private Dancer’, čiju je naslovnu pjesmu napisao i Tini dao Mark Knopfler. ‘What’s Love...’ je ponuđena Cliffu Richardu, Donni Summer i grupi Bucks Fizz prije nego što ju je snimila Tina. Pjesma joj je priskrbila tri Grammyja: za najbolju snimku i pjesmu godine te za najbolju žensku pop vokalnu izvedbu. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 309. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1989. Izašao je ‘On Fire’, drugi album grupe Galaxie 500. Sadrži obradu ‘Isn’t It A Pity’ Georgea Harrisona, a reizdanje albuma i ‘Ceremony’ New Order. Smatra se jednim od ključnih dream-pop/slowcore ostvarenja u SAD-u.

Rođeni

1927. Tommy Evans, član američke doo-wop i R&B vokalne skupine The Drifters, koji su 1960. imali singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Save The Last Dance For Me", plus još 12 hitova.

1944. Archie Bell, član američke R&B vokalne skupine The Drells, koji su 1968. imali singl na američkom broju 1, "Tighten Up".

1946. Barry Alan Crompton Gibb, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač sastava The Bee Gees s braćom Robinom i Mauriceom. Potpisao je većinu hitova ove slavne grupe, što je prepoznato u Guinessovoj knjizi rekorda, koja ga je proglasila najuspješnijim pop skladateljem nakon Paula McCartneyja. S braćom je primljen u Songwriters (1994.) i Rock and Roll Hall of Fame (1997.), a primio je i Brit nagradu za izniman doprinos glazbi. Q magazin ga je proglasio 38. najboljim pjevačem svih vremena.

1946. američki glazbenik i producent ploča Greg Errico. Bio je bubnjar Sly And The Family Stone, s kojima je 1971. imao singl na američkom broju 1, "Family Affair".

1949. Russ Field, gitarist engleske revival grupe Showaddywaddy, s kojom je 1976. imao singl na britanskom broju 1 sa svojom verzijom "Under The Moon Of Love". Showaddywaddy su proveli 209 tjedana na britanskoj ljestvici singlova, i imali su 10 singlova na top 10.

1955. Bruce Foxton, basist i vokal englesko punk/rock benda The Jam. 1980. su imali singl na britanskom broju 1, "Going Underground", plus još 14 drugih singlova na britanskom top 40.

1957. Gloria María Milagrosa Fajardo García de Estefan, američka glazbenica kubanskog porijekla, poznata kao ‘Kraljica latin-popa’. Najpoznatija je po singlovima na američkom broju jedan ‘Anything for You’ (1988.), ‘Don’t Wanna Lose You’ (1989.) i ‘Coming Out of the Dark’ (1991.). Jedna je od najuspješnijih crossover izvođača ikada, a njeni albumi i singlovi prodani su u preko 30 milijuna primjeraka u SAD-u te još 70 milijuna u ostatku svijeta. Primila je Ellis Island Congressional Medal of Honor, najveću nagradu koju može primiti useljenik u SAD, a ima i dva počasna doktorata iz glazbe.

1970. Ivana Vrdoljak ‘Vanna’, rođena kao Ivana Ranilović, hrvatska pjevačica. Karijeru je započela u jednom od najuspješnijih dance sastava ovih prostora, E.T. (Electro Team). Nakon četiri godine i jednako toliko albuma s grupom, započela je samostalnu karijeru te izdala još osam albuma.

1976. Peter Brown, bubnjar američkog rock sastava Wheatus, s kojim je 2001. godine imao singl na britanskom broju 2, "Teenage Dirtbag", koji se pojavio u filmu "Loser".

1976. Scot Hofman, poznatiji kao Babydaddy, basist, klavijaturist i pozadinski vokal američkog pop rock sastava Scissor Sisters, s kojim je 2004 imao istoimeni album na britankom broju 1.

1984. Joseph Mark Trohman, gitarist američkog rock sastavom Fall Out Boy, koji su 2007. imali album na američkom broju 1, "Infinity On High". Njihov šesti album "American Beauty/American Psycho" iz 2015. je također dosegao 1. mjesto, čime je postao treći album grupe na broju 1 i peti uzastopni top 10 album grupe.

Preminuli

2012. Harold Lane ‘Hal’ David (r. 1921.), američki tekstopisac. S Burtom Bacharachom je činio jedan od najuspješnijih modernih skladateljskih parova. David je autor tekstova za hitove ‘Raindrops Keep Fallin’ on My Head’, ‘This Guy’s in Love with You’, ‘I’ll Never Fall in Love Again’, ‘Do You Know the Way to San Jose’, ‘Walk On By’, ‘What the World Needs Now Is Love’, ‘I Say a Little Prayer’, ‘(There’s) Always Something There to Remind Me’, ‘One Less Bell to Answer’, ‘Anyone Who Had a Heart’, ‘What’s New Pussycat?’, ‘Alfie’, ‘The Look of Love’ i mnogih drugih. Zbog svojih zasluga u glazbi uvršten je u Songwriters Hall of Fame i Nashville Songwriters Hall of Fame, primio dva počasna doktorata iz glazbe, dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih te primio Gershwinovu nagradu.



Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala