Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Doors

1965. The Doors, u kojima još nije bio gitarist Robbie Krieger, snimili su svoje prve demo snimke. U losanđeleskom  studiju su snimljene ‘Moonlight Drive’, ‘Hello, I Love You’, ‘Summer’s Almost Gone’, ‘My Eyes Have Seen You’, ‘End of the Night’ i ‘Go Insane (A Little Game)’.

Događaji

1964. The Rolling Stonesi su snimili svoju verziju pjesme Williea Dixona "Little Red Rooster" u londonskom Regent Sound studiu.

1972. započeo je The Erie Canal Soda Pop Festival kraj Griffina u Indiani, poznat i pod nazivom Bull Island. Od poznatijih glazbenika nastupili su Albert King, Foghat, Santana, Canned Heat, Ravi Shankar, Rory Gallagher i The Eagles. Među najavljenima, a koji nisu nastupili, bili su Black Sabbath, Joe Cocker, Fleetwood Mac, Allman Brothers, John Mayall, Slade, Nazareth i drugi. Koncert je privukao preko 200 000 ljudi, znatno više od predviđenih 55 000. Festival je bio obilježen kaosom, golotinjom, smrću dvoje posjetitelja i zapaljenom glavnom pozornicom po završetku festivala.

1972. Rod Stewart bio je na 1. mjestu britanske top liste singlova s "You Wear It Well". Njegov drugi britanski broj 1 skinut je sa albuma "Never A Dull Moment".

1978. George Harrison je oženio Oliviju Trinidad Arias, tajnicu Dark Horse Records. S njom je ostao u braku sve do svoje smrti 2001. godine. Harrisonov prvi brak je bio s Patti Boyd od 1966. do 1977. godine.

1988. započela je svjetska turneja The Human Rights Now! u organizaciji Amnesty Internationala. U mjesec i pol dana, izvođači su nastupili na pet kontinenata, održavši ukupno 20 koncerata. Izvođači su bili  Bruce Springsteen and the E Street Band, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman i Youssou N’Dour, uz različite goste na pojedinim koncertima.

human rights

1995. Michael Jackson dosegao je broj 1 američke liste singlova hitom "You Are Not Alone", koji je napisao R. Kelly. Pjesma drži Guinnessov rekord kao prva pjesma u 37-godišnjoj povijesti Billboard Hot 100 liste koja je debitirala na broju 1

2000. Madonna je zauzela prvo mjesto britanske liste singlova pjesmom "Music". Bio je to njezin 10 britanski broj 1 singl.

2005. Mariah Carey je postala tek peta osoba koja je držala prve dvije pozicije na američkoj listi singlova. Njezina hit balada "We Belong Together" deseti je tjedan za redom držala prvu poziciju kada je pjesma "Shake It Off" skočila za dvije pozicije i postala broj 2 na listi singlova. Uz Mariah Carey ovo je uspjelo još Nellyu, OutKastu, The Bee Geesima i The Beatlesima. Pjesma "We Belong Together" bila je 16-i broj jedan za popularnu pjevačicu te time zasjela na treće mjesto po broju broj 1 hitova. Ispred nje su tek The Beatlesi i Elvis Presley.

2007. ‘Beautiful Girls’ 17-godišnjeg Seana Kingstona se popeo na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma sadrži sample ‘Stand By Me’ Bena E. Kinga.

2013. Sir Elton John osvojio je prvu ikad nagradu "Brits Icon". Nagradu mu je uručio njegov prijatelj, pjevač  Rod Stewart, koji ga je opisao kao "drugog najboljeg rock pjevača ikada".

2016. izdanje "The Eagles Their Greatest Hits 1971-1975" vratilo se na američku listu albuma zbog prodaje u Google Play dućanu za svega 99 centi. Album iz 1976. već je i bez toga imao izvrsnu prodaju od preko 42 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta.

eagles hits

Rođeni

1925. Hugo Mario Montenegro, američki vođa orkestra i skladatelj za film. Najpoznatiji je po glavnoj temi iz špageti-vesterna ‘The Good, The Bad and The Ugly’ iz 1966. godine. Preminuo je 1981. godine.

1933. američki pjevač Richard "Rick" Lewis, član doo wop/R&B grupe The Silhouettes. Njihov singl iz 1958., "Get A Job" je bio hit broj 1 na Billboardovoj ljestvici R&B singlova i ljestvici pop singlova.

1943. Rosalind "Roz" Ashford, soprano pjevačica R&B grupe Martha And The Vandellas., s kojom je 1962. imala singl na američkom broju 2, "Dancing In The Street".

1946. William Everett ‘Billy’ Preston, američki glazbenik. Virtuozni klavijaturist se proslavio kao vrsni sesijski glazbenik u 60-ima, svirajući na albumima Little Richarda, Sama Cookea, Rayja Charlesa i The Beatles. Nakon toga je započeo uspješnu samostalnu karijeru, i dalje povremeno svirajući s legendama poput Georgea Harrisona, Erica Claptona i The Rolling Stones. Preminuo je u dobi od 59 godina.

1950. Michael Rother, njemački glazbenik. Karijeru je započeo u grupi Spirits of Sound, a početkom 1970. kratko je bio u Kraftwerk. Nakon toga je s bubnjarem Klausom Dingerom, također bivšim kraftwerkovcem, osnovao Neu! te izdao tri albuma prije raspada grupe. Potom je svirao sa značajnim krautrock bendom Harmonia, a 1977. je započeo zapaženu samostalnu karijeru koja traje do danas.

1957. Steven Maxwell ‘Steve’ Porcaro, američki glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist grupe Toto. Njegova pokojna braća Jeff i Mike bili su bubnjar i basist u istoj grupi. Svirao je i na albumima Michaela Jacksona (‘Thriller’), Yes (‘Union’) i Jefferson Airplane (istoimeni album), između ostalih.

1958. Fritz McIntyre, klavijaturist grupe Simply Red, koja je 1986. imala singl broj 1 u SAD-u i broj 2 u Velikoj Britaniji, "Holding Back The Years". Grupa je također imala pet albuma na britanskom broju 1.

1958. Jerry Augustyniak, bubnjar američkog alternativnog rock sastava 10,000 Maniacs. Najveći uspjeh su postigli između 1987. i 1993. godine, kada su objavili četiri albuma koji su uvršteni među 50 najboljih u SAD-u.

1959. Paul Deakin, bubnjar američkog benda The Mavericks.

1987. Spencer James Smith, bubnjar američkog rock sastava Panic! At The Disco koji je 2008. imao album na australskom broju 1 i američkom i britanskom broju 2, "Pretty.Odd".



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici