Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prije tri mjeseca Vision Wall Records objavili su novi studijski album izvrsne pjevačice Shaun Murphy, "Flame Still Burns". Upravo nju i njezin rad pratim već dugi niz godina i svaki put ponovno se potvrđuje koliko je Shaun kvalitetna, a koliko u njezinom vokalu ima snage i osjećaja znamo svi mi koji je pratimo dugi niz godina.

Na ovom albumu uz nju je sjajan prateći bend: Tom DelRossi (bubnjevi), John Marcus (bas), Kenne Cramer i Tommy Stillwell (gitare), Eric Robert (Hammnond B3) i Kevin McKendree (klavir). Uz ovakvu ekipu ništa nije nemoguće i stoga je i naslov albuma odraz njihove zajedničke sinergije i glazbenog razumijevanja, koje se temelji na zajedničkoj uživanciji i, naravno, svi mi istinski želimo da se taj plamen nikad ne ugasi!

Pred nama je izuzetno ugodna i topla kombinacija osebujnog bluesa, koji u svim skladbama isijava iz njih samih. Shaun Murphy je nepobitno izvanserijska pjevačica, koja je već davno opčinila ama baš sve, i publiku i kritiku, ali i svoje kolege glazbenike, a osobito je to učinila i sa svim onim poznatim glazbenicima s kojima je radila.

Od trenutka kada je 1969. kročila na blues scenu pa do danas, Shaun je oduvijek bila sinonim za nešto posebno. U to vrijeme, kada je ona počinjala, imala je prigode čuti i vidjeti velikane bluesa poput Son Housea, Muddyja Watersa, BB Kinga, Freddyja Kinga, Lightin' Hopkinsa, Luthera Allisona i druge glazbenike koji su već tada bili legende. Kao pripadnica ljepšeg spola, svoju inspiraciju crpila je od najboljih blues diva poput Big Mame Thornton, Big Maybelle, Koko Taylor, ali jednako tako i od legendarnih blues glazbenika Roberta Johnsona i Little Miltona. No, povrh toga njezin interes tu nije stao, već se usmjerio prema priznatim soul izvođačima, kao što su Aretha Franklin, James Brown, Denise LaSalle, Wilson Pickett, Percy Sledge, Ann Peebles i druge zvijezde Stax Records. Sve to na kraju dalo je snažan poticaj njezinoj vokalnoj modulaciji.

Kada ju je kao gošću na koncertu izabrao Eric Clapton, stvari su se okrenule posve naopačke. Svi mi znamo da Eric ne radi s bilo kim, on uvijek bira najbolje od najboljih. Kada je izbor pao na Shaun Murphy, Clapton je itekako bio zadovoljan, a to je slušateljstvo itekako znalo prepoznati, što itekako možemo čuti na Claptonovom albumu "Behind The Sun".

Albumom "Flame Still Burns" Shaun me slomila i učinila je to po tko zna već koji put. Naime, učinila je ono što ne može učiniti svatko. Osobno sam nakon toliko godina provedenih u blues glazbi dobio sasvim novi pojam, definiciju bluesa ali i prezentacijske forme ovog nadasve osebujnog glazbenog izričaja.

Ovaj novi album u potpunosti je potkrijepio sva moja očekivanja i nakon već prvog preslušavanja došao sam do dubokih i meni osobno prosto nevjerojatnih otkrića. Vrlo rijetko je moguće čuti ovako 'crn' vokal. No, uz nju tu su i izuzetni gitaristi Kenne Cramer i Tommy Stillwell, klavijaturist, producent i glavni čovjek za mix pultom Kevin McKendree, te izvrsna, odmjerena ritam sekcija Tom DelRossi ( bubnjevi) i John Marcus (bas gitara). A svi zajedno snimili su 14 pjesama koje valja itekako pažljivo preslušati. Osobito što se tiče njihovim veza i korelacija s pjesmama bržeg ili brzog tempa te onih svima uvijek jako srcu priraslih balada i skladbi laganijeg tempa. Sve pjesme će vas sasjeći svojom narastajućom strukturom: blues, ritam i blues i funk te soul prolijevaju se iz ponuđenih nam pjesama.

Shaun Murphy uz prateće glazbenike sjajno nas vodi cijelim albumom, osjeća se ta njezina sigurnost i snaga, osjeća se da je tu na svom terenu i da joj ama baš nitko ne može ama baš ništa. Shaun je impresivna pjevačica ovog glazbenog stila kojeg toliko volim i jednostavno uživam u svakoj milisekundi onoga što čujem. S jednakom snagom, izražajnošću i predanošću izvodi svoje autorske pjesme, kao i svima nama poznate pjesme. Na "Flame Still Burns" Shaun nam nudi svoje iskrene emociju i upoznaje nas sa svojim prijateljima, glazbenicima koji su se svojom svirkom na ovom albumu itekako pokazali i dokazali.

Izrazita glazbena podloga daje snažan poticaj njezinoj vokalnoj modulaciji. Suptilno i snažno izlaze tonovi iz njezinog grla a vokalna gradacija i modulacija zadivljuje ama baš sve, i kolege glazbenike i kritiku, a o publici da ni ne pišem. I sam vrlo brzo spoznajem vrijednost glazbenog stvaralaštva i prezentacijskih sposobnosti ove doista sjajne pjevačice. Izuzetno ugodna i topla kombinacija brojnih glazbenih stilova i osebujnog soul, funky bluesa, gospela ali i čistog bluesa u svim skladbama zrači takvom snagom iz samih skladbi da to jednostavno nije za vjerovati. Shaun Murphy baš blista.

PREPORUKA:
Svakako pred vama je izuzetan album, kojim je Shaun Murphy učvrstila i dodatno podebljela svoj status na blues sceni. Album "Flame Still Burns" u sebi nosi brojne poruke, nosi strast, osjećajnost i izuzetno veliku nepredvidljivost. Nema nikakve sumnje, Shun Murphy i prateći bend svojim bluesom će vas usrećiti i dodatno oraspoložiti i to prvenstveno svojom osobnošću i nepredvidljivošću i kao takav zasigurno će vam uljepšati dan.

Više o svemu možete saznati na:
shaunmurphyband.com/
www.facebook.com/ShaunMurphyBand
www.AirPlayDirect.com/FlameStillBurns
www.cdBaby.com

Popis pjesama:

1. Living In The Palace Of The King / 3:51
2. Sweet Little Angel/ 4:39
3. Love Me Like A Man/4:09
4. Am I Losing You /4:58
5. It’s Not My Cross To Bear /4:38
6. Old Love /4:57
7. Soul Shake /3:21
8. Little By Little/2:54
9. I Can’t Quit You/4:38
10. Stay With Me/4:34
11. Ain’t Got No Money/3:33
12. Man Sized Job /3:31
13. Cry For Me Baby/4:01
14. Don’t Put No Headstone On My Grave /3:14

(Vision Wall Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre