Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

Za posjetitelje glazbenog web portala SoundGuardian.com razgovarao sam s Davorom Bunčićem - Bunom, pjevačem benda BeHaVe, koji je ove godine, početkom ožujka objavio za izdavačku kuću Spona svoj nastupni album "One of These Days".

Buna bok, drago mi je da si se odazvao na ovaj intervju za Soundguardian.com

Lijepi pozdrav tebi, Mike isvim čitateljima SoundGuardiana.

Odmah na početku "BeHaVe" za one koji ne znaju , o čemu se tu radi ?
BeHaVe je bend koji svira uglavnom blues i slične pravce.

Nastupni album "One of These Days" sveden je pod zajednički nazivnik "Americana", kako to zapravo vidiš ti.. osobno, a potom i ostali članovi banda.
Zapravo je cijeli projekt nastao iz ljubavi prema glazbi koja potječe na podučju juga SADa. Tamo su dolazili iseljenici iz Europe, donosili razne instrumente i pomiješali se s lokalnim stanovnicima. Tako je nastao neki miks bluesa i europskog folka.

Daj molim te predstavi članove banda BeHaVe
Buna - Davor Bunčić, to jest ja, sam vokal u bendu. Sviram usnu harmoniku i akustičnu gitaru i pišem tekstove. Hara – Zoran Haraminčić svira razne vrste gitara, mandolonu, mandolu, resonator gitaru i još neke instrumente i pjeva back vokale. Uz to komponira, snima i producira. Vedran Žanko je gitarist, vokal te također kompozitor i teksopisac, dizajner omota CDa One of These Days, aranžer i još puno toga. Muha – Robert Jurčec je bubnjar i aranžer. Miro Bjelajac, dobri duh benda, svira bas gitaru.
Moram ovdje također spomenuti i pokojnog Buhu - Dražena Buhina. On je uvelike zaslužan za motivaciju. Za tri pjesme Behavea koje su izašle na albumu „Blues for You – tribute to Dražen Buhin Buha“, tekstove je napisao Buha. Album je izašao 2013. godine. Godinu dana nakon što je Buha preminuo, 2014 godine je album nagrađen s dvije Porin nagrade na 21. natjecanju Porin u kategorijama "Najbolji album blues glazbe" i "Najbolji album s raznim izvođačima". Na albumu One of These Days je, također, nekoliko Buhinih tekstova.

2

Rock, country, rockabilly, folk i blues žanrovi su uz koje se veže interes svih u bandu, jeste li zadovoljni kako to zvuči.
Zapravo, uvijek ima nešto za doraditi, ali stvar ipak jednom mora biti gotova. Da. Zadovoljni smo kako zvuči album. Svatko od nas je neki način pridonio konačnom zvuku.

Dosta nastupate, što više nastupa to je vaša sigurnost jača, snažnija, a svirka postaje opuštenija, kada se najbolje band osjeća?
Zadovoljni smo brojem nastupa. Nadam se da ćemo uspjeti održati kontinuitet. Najbolji je osjećaj kad uspijemo publiku zainteresirati za našu glazbu i kad osjetimo pozitivan feedback.
Vaš rad u studiju, kao i proces nastanka albuma "One of These Days" bio je dosta dugotrajan proces, no na kraju sve se ipak isplatilo, album je doista dobro ispao. Jeste li vi zadovoljni ?
Zadovoljni smo i drago nam je da su reakcije na našu glazbu tako pozitivne.

Glazba koju izvodite nije nimalo komercijalna , no ipak ste se odlučili ostati u tom "fahu", to je ipak vjerujem stvar osobnog kredibiliteta?
Našu glazbu zamišljamo više kao umjetnički doprinos sceni. Komercijalni dio je dobrodošao mada nije razlog komponiranja.

3

Bili ste učesnici 9th Croatian Blues Challengea (CBC) u kategoriji bandova i zamalo ste osvojili kartu za Memphis, ispred vas to su učinili Jeremiah's .. (Međutim, pobijedili su Jeremiah's). Jeste li razočarani?Pobjeda je izvojevana vrlo, vrlo tijesnim rezultatom. Naime, rekli bi " tako blizu, ali ipak daleko".
Ne. Nismo nimalo razočarani. Nama je najvažnije raditi na našim pjesmama, snimati, aranžirati nove stvari i, na kraju, izvoditi našu glazbu pred publikom. Natjecanje nikako nije naša glavna preokupacija, ali je bilo zabavno i uzbudljivo. Želimo sreću Jeremiah's-ima u Memphisu i ulazak u polufinale!

Ove godine česti ste sudionici blues festivala dijem Hrvatske, evo.. pred vama je i nastup na 4# ZEBFu (Zagorje etno blues festivalu), bit će to još jedna promocija vašeg materijala sa albuma "One of These Days".
Drago nam je da smo pozvani na sve festivale gdje se svira glazba koju volimo i slušati i svirati. ZEBF je sjajna ideja i još jedan veliki doprinos Bluesu na ovim prostorima.

"One of These Days" je autorsko djelo, a to je posebno važno, kada je u pitanju ova domaća blues scena, čini mi se da su nekako hrvatski blues glazbenici (prevladali) prevazišli sviranje poznatih blues "covera" i okrenuli se autorskom radu, koji je iz godine u godinu sve izraženiji. Mislim da je to vrlo važno i bitno, što ti misliš?
Apsolutno važno, a možda i najvažnije. Mada, izdati album nije nimalo lako kako se čini. Mnogi na tom putu izgube motivaciju. Drago mi je da se broj autorskih bendova u bluesu povećava.

4

BeHaVe nije tvoj jedini projekt , što ti još osobno radiš?
Zaposlen sam kao informatičar. A Ben Dover, moj prvi bend, je cover bend koji postoji već 14 godina. Više od 5 godina vodimo blues session večeri utorkom u klubu Hard Place pod nazivom Utorock. Ugošćujemo blues i bendove sličnih pravaca. Zabavno je i poticajno za bendove koji nam budu gosti. Mnogi krenu ozbiljnije u svoje projekte nakon nastupa na Utorocku.
Swing that Blues je treći bend koji se sastane kad je potrebno odsvirati nastup na kojem glazba može biti pozadinska, a može biti i glazba koja zahtjeva pažnju slušatelja. To je dobra kombinacija za evente i slična događanja. Bend svira kombinaciju swinga, bluesa i jazza i sastoji se od eminentnih imena zagrebačke scene.

Kako ti vidiš Hrvatsku blues scenu, koje su tvoje impresije kao izvođača, ali i kao čovjeka koji voli i živi tu i takvu glazbenu scenu.
Scena postoji i živa je. Postoji skupina ljudi koja voli tu glazbu i uživa svirati i zabavljati se na taj način. Novi bendovi se sastaju, razmjenjuju iskustva, glazbenici se međusobno podržavaju i uvažavaju. To je dobro i pozitivno okruženje i osnova je za ozbiljnjije bavljenje glazbom. Također je motivacija i vrlo inspirativno za bolje sviranje i stvaranje novih pjesama.

5

Imali ste koncert i u Križevcima, bili ste gosti na radiju Križevcima, gdje ste svirali uživo i promovirali svoj album, kakva su sjećanja. Nadam se da vam je bilo ugodno. Pozitivne su bile rekacije slušatelja, a emisija BLUES 4U bila je među prvima, koja je promovirala vaš album "One of These Days".
O, da. Svakako. Jedno od boljih iskustava. Svirali smo u studiju na akustičnim instrumentima i pjevali uživo.Neke od pjesama smo prvi puta izveli akustično. Dobro je ispalo i nadamo se da ćemo imati priliku ponoviti to super iskustvo. Ili možda na nekoj drugoj radio postaji ili na Radio Križevcima ponovno. Hvala i sušateljima Radio Križevaca na podršci i prepoznavanju našeg truda, ljubavi i energije uložene u ovaj prvi album.

Kako ste zadovolji medijskom promocijom banda, albuma ? Ima li vas u eteru, radio postaje u Zagrebu , jel ' vas puštaju, promoviraju?
Još je rano za zaključke jer je album vani tek od ožujka. No, nije tako loše do sada. Postoje tematske emisije koje nas „vrte“, a bili smo gosti i na HTVu, te na nekoliko radio postaja. Budući da glazba nije komercijalna, za sada smo zadovoljni brojem emitiranja.

6

Kakvi su kratkoročni, a kakvi dugoročni planovi banda BeHaVe?
Mi nismo imali neke velike planove s One of These Days, tako da ni dalje ne možemo ništa sa sigurnošću planirati. U svakom slučaju, nastavljamo dalje raditi na pjesmama, pripremamo novi album, snimamo novi spot, pa dokle stignemo, stignemo. Voljeli bismo više nastupati i to nam je dosta važno za očuvanje glazbene kondicije i kondicije javnih nastupa.

Buna, hvala ti na ovom kratkom razgovoru, nadam se da smo uspjeli posjetiteljima glazbenog portala Soundguradiana malo više približiti band BeHaVe i vaš autorski rad. Bok!
Bok. Mike, puno ti hvala na podršci i pozitivnom proaktivnom djelovanju na promociji glazbe, a posebno bluesa.
Keep the blues alive!



Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre