Izvještaji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Otkako je nastupila ova pandemija COVID-a 19 i nemilice nas bacila u „novo normalno“, rock koncerti općenito postali su prava rijetkost. Sve što se odvija održava u posebno kontroliranim uvjetima: na otvorenom, s limitiranim brojem ulaznica, koje se kupuju online ili na strogo propisanim mjestima, nužnim dezinfisijensima na ulazu, a publika tijekom nastupa treba održavati razmak ili čak sjediti. Kazališta su, ako uopće i rade, poluprazna i izgledaju kao zastupničke klupe u „starom normalnom“. Ali i ovo je bolje od lock-down situacije u kojoj nije bilo ničega. Pretpostavljam da je sve to zadužilo organizatore koncerata, kao i same izvođače. Premda je upitna financijska isplativost održavanja ovakvih sadašnjih koncerata i predstava sa smanjenim brojem publike, umjetnici su 'čudne ptice': entuzijasti koji se bave umjetnošću iz ljubavi i ne razmišljaju o financijskim problemima.

Zbog zabrane okupljanja uslijed ove nesretne pandemije, svi su ljubitelji glazbe, posebno one uživo, duže vrijeme ostali zakinuti za svoj omiljeni vid zabave. Sjetimo se, u proljeće ove godine otkazani su brojni koncerti. Tako je otkazan i koncert grupe The Mission. Trebali su nastupiti 1. travnja 2020. u zagrebačkom Boogaloo uz podršku Phantasmagorije, kultne zagrebačke dark grupe koja djeluje od kraja osamdesetih. Kao novi datum nastupa The Missiona uz podršku istog benda, određen je 21. ožujka 2021.

IMG 6468

Stoga nas ne čudi da je ovaj koncert u zagrebačkoj Močvari bio svojevrsno zagrijavanje za koncert britanskih goth-rock legendi – grupe The Mission. Pri ulasku u Močvaru, posjetitelje je dočekala video projekcija spotova britanskih darkera koja se vrtjela na velikom platnu sve do nastupa Phantasmagorije. A onda, nešto prije pola deset, bijelo platno je uklonjeno i pojavio se znak ovog kultnog gothic-benda s citatom Aleistera Crowleya: „Love is the law, love under will. Do what thou wilt shall be the whole of the Law.“

Phantasmagorija je uvijek ulagala i pomno razrađivala svoj scenski nastup. Uz uvodnu snimku, maglu i zagasito crvene reflektore, na pozornicu je počela izlaziti nova postava ovoga benda koju sada čine Alan Mance na basu, Josip Vuksan i Miroslav Miljković na gitarama, Davorka Dragojević kao prateći vokal te na kraju - Tomi Phantasma, frontmen i idejni vođa cijele grupe. O kvaliteti zvuka brinuo se ton majstor Igor Cecelja.

IMG 6624

Nastup su otvorili poprilično silovito pjesmom „Isolated“ koja je u vrijeme pandemije postala aktualnija nego ikad. Inače, Phantasmagoria svoje repertoar bazira na vlastitim skladbama protkanim obradama drugih post-punk i gothic klasika koji u njihovoj izvedbi zvuče poprilično autentično, usudio bih se reći kao kad Bauhaus ili Peter Murphy izvode pjesme Bowieja ili NIN pjesme Joy Divisiona ili Iggy Popa. Slušao sam Phantasmagoriju u nekoliko navrata u posljednjih par godina (na INmusicu ili na koncertu prije grupe She Past Away) i nisu me nikada razočarali. Također, nije me iznenadilo da u novoj postavi nemaju bubnjara. No, ništa zato, s obzirom da im je ritam mašina programirana besprijekorno te zvuči moćno, a grupa je toliko uigrana da nema ritmičkih pogrešaka. Posebnu čar nastupu daju gitaristi koji se vješto izmjenjuju u solo dionicama, baš kao recimo Keith i Ron u Stonesima, dok im je bas dominantan u nekim pjesmama po uzoru na grupe Sisters Of Mercy i Joy Division. Tomijev se glas sigurno ispreplitao s izvanrednim Davorkinim pratećim, a u nekim momentima i vodećim vokalom. Možda je to bilo zbog limitiranog broja posjetitelja ili su se jednostavno i izvođači i publika zaželjeli ovakvih nastupa, no ubrzo je ostvaren intiman, prisan odnos na terasi Močvare, unatoč fizičkoj distanci. Tijekom cijelog nastupa bend je djelovao opušteno. Publika je najbolje reagirala na njihove izvedbe pjesama „Doždot“, koji je rasplesao publiku, kao i njihov, možda najveći hit - „Djevojka od bronce“. Obje pjesme originalno su skladbe makedonske grupe Mizar, ali je Phanstasmagoria u njih unijela toliko svojega da možemo slobodno reći da su njihove. Izuzetno su moćno zvučale izvedbe Divisionovih klasika „She's Lost Control“ i „New Dawn Fades“, a od njihovih autorskih pjesama osobno me se najviše dojmila pjesma „Grad tihog očaja“.

IMG 6551

Pri najavama, Tomi je poseban naglasak stavio na kompoziciju „In the Middle of Nowhere“, autorsku pjesmu gitariste Mire, koji ju je ujedno tijekom izvedbe začinio 'paprenom' solažom. U jučerašnji repertoar uvrstili su i pjesmu „Bilo nam je lijepo“, ironičnu punk pjesmu sastava Eksodus u kojemu je Tomi svirao gitaru u prvom periodu 1985. - 1987., prije Phantasmagorije. Eksodus još uvijek povremeno nastupa, sjećam se da sam ih nedavno gledao kao predgrupu legendarnoj punk grupi „U.K. Subs“. U prerađenoj verziji ove Eksodusove pjesme u prvome je planu ponovno bila Davorka, kao i u pjesmi „Tower Of Strenght“. U tom dijelu koncerta podsjetili su me na Christian Death. Nakon odsvirane pjesme, Tomi je razdraganoj publici duhovito ponudio okrenuti šešir da mu ubace koju kunu.

Još jedna pjesma koju je Tomi posebno najavio bila je pjesma „Land Of Fantasy“. Ovu će pjesmu će izvesti na koncertu prije nastupa The Missiona. Usto je brzo izgovorio da su „prisutni pri kupovini pića na šanku dobili kupone te da će se na kraju koncerta izvlačiti brojevi a dvoje najsretnijih dobit će slobodan upad na taj koncert!“ „A za sve nuspojave neka se obrate liječniku“, dovršila je duhovito Davorka, na što je netko iz publike dobacio: „…Ili ljekarniku!“.

IMG 6696

Za službeni kraj koncerta, ostavili su pjesmu „Gimme Shelter“, koju nisu svirali od 1996. Pjesma je ne samo instrumentalno, već i vokalno izuzetno zahtjevna, ali izveli su je sjajno. U toj pjesmi kao gošća nastupila je Karmen Suić. Prearanžirana kompozicija Rolling Stonesa, obojena tamnim Tomijevim vokalom, bila je potpuno prilagođena njihovu stilu. Nakon kratkog poziva na bis, grupa se vratila na pozornicu i odsvirala još nekoliko pjesama. Među njima bila je i njihova posve nova skladba „Love Is Dead“. Nastup su završili nezaboravnom izvedbom pjesme „New Dawn Fades“.

Poslije koncerta uslijedila je već spomenuta nagradna igra te druženje koje je potrajalo u okviru propisane satnice. Sve u svemu, bio je to još jedan odličan i zabavan nastup uvježbanog benda, čiji će svaki novi koncert publika s nestrpljenjem očekivati.

Setlista:

1. Isolated
2. Ja gledam svojim očima
3. Poziv u raj
4. Grad tihog očaja
5. Alex
6. She's Lost Control (Joy Division tribute)
7. Doždot (Mizar tribute)
8. In the Middle Of Nowhere
9. Ne (Meni je dosta)
10. Bilo nam je lijepo
11. Someday
12. Tower Of Strenght
13. Land Of Fantasy
14. Gimme Shelter (The Rolling Stones tribute)

Bis:
15. Boje
16. Djevojka od bronce (Mizar tribute)
17. Love Is Dead
18. New Dawn Fades (Joy Division tribute)



Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre