A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Čemu služi ovaj gumb?

Bookmark

Data

Released 2018
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Srijeda, 05 Rujan 2018
Žanr Biografija
Edition date 2018
Država Hrvatska
Etiketa Rock Portal
Catalog Number 9789535902232
Edition details meki uvez, 387 stranica; prevoditeljice: Ana Levak Sabolović i Lovorka Cesarec Ban
Tags Bruce Dickinson Rock portal

Review

Ispit iz pjevanja bio je obavezan. S posebnim ponosom mogu reći kako sam ga pao u velikom stilu. Bijele tipke na klaviru u mojoj su izvedbi zvučale kao crne; nisam pogodio niti jedan jedini ton. Dobio sam komadić papira da odnesem razredniku, a na njemu je pisalo: 'Dickinson - kuća Sidney, NIJE PJEVAČ'.

Ovo je samo jedna od mnogih zanimljivih crtica koju je objavio Bruce Dickinson, pjevač Iron Maidena u svojoj autobiografiji ''Čemu služi ovaj gumb?''. Tko god volio Maidene, zavoljet će i Dickinsonov svjetski bestseler o njegovoj izuzetno bogatoj i šarolikoj karijeri. Upravo zato što biografije znaju ispasti poprilično suhoparne i dosadne zbog nabrajanja činjenica i pokušaja da zainteresiraju čitatelja, puno mi je draže čitati autobiografije jer naznačuju duh osobe koja ih piše, a kod Brucea Dickinsona to je poseban tip lucidnog humora kojim ova knjiga obiluje.

Pred nama je iznimna zbirka anegdota od njegovog djetinjstva, mladenaštva, uspona Iron Maidena pa sve do posljednjih dana kada se borio s rakom. Dickinsonova slobodoumnost je ono što najviše očarava – tada postaje sasvim jasno da je etiketa 'pjevač Iron Maidena' zaista samo djeličak onoga što Bruce Dickinson jest. U knjizi otkrivamo da je pilot zrakoplova, poduzetnik, motivacijski govornik, romanopisac, proizvođač piva, radijski voditelj, scenarist i mačevalac svjetske klase, a autobiografiju je još i ograničio jer nije želio pisati o vjenčanjima i rastavama, što svojim, a što tuđim.

Kako sam odmicala s čitanjem, tako su mi se sve češće pojavljivali upitnici iznad glave - Ozbiljno? Zar i to? - jer mi se čini da je njegov život utjelovljen u uzrečici 'Kad ti život da limune, ti napravi limunadu'. Kod Brucea ta limunada sadrži i puno, puuuno alkohola. Nekonvencionalnim životom privukao je i neke prilično bizarne likove i gorljive hedoniste kojima knjiga vrvi, a nikako se ne može izostaviti i Bruceovo radoholičarstvo jer, kad god je bio na pauzi od Maidena ili se oporavljao od ozljede ili bolesti, započinjale su faze njegovih raznih samostalnih projekata. Najviše očarava upravo taj spoj njegove zaigranosti i racionalizacije – kad god dobije ideju, on djeluje! Ideju razrađuje, traži suradnike, ruši svoje granice, provjerava mogućnost njene izvedbe i radi! Upravo zbog te svoje posvećenosti zaslužuje skidanje kape.

Da ne otkrijem previše, želim još napisati kako nije sve u humoru. Bruce pokazuje i svoju emotivnu stranu, i kad se otkriva, onda se zaista otkriva do kraja i ne preže pisati o zaista potresnim situacijama koje je doživio. Sada, nakon objave ove autobiografije, tko zna u kojim se sve smjerovima vrte kotačići u glavi Brucea Dickinsona. Ovo je prva knjiga tematski vezana za Iron Maidene koja je prevedena na hrvatski jezik, a jednostavnost jezika kojom je pisana približuje ju ne samo obožavateljima rock i metal glazbe, nego i puno široj publici. "Često su me pitali bih li nešto promijenio da mogu. Odgovor je jednostavan - ne. Drukčije i bolje pitanje je jesam li napravio neke pogreške. A odgovor je jednako jednostavan - hrpe njih", piše Dickinson, ali upravo zato u svojoj 60. godini zbog svoje otvorenosti i neustrašivosti može reći da je zaista vodio, i još uvijek ima, izuzetan život.

Ivana Lulić

Hits 1380

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici