Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Candide

Bookmark

Data

Released Prosinac 2023
Format Albumi
Vrsta / Big Band
Dodano Utorak, 05 Ožujak 2024
Žanr Jazz
Length 42:59
Broj diskova 1
Edition date 2024
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records / HRT
Catalog Number LP 6175109
Edition details objavljeno: 11.12.2023. (digitalno) veljača 2024. LP; glazbeni producent: Igor Geržina; snimano: 2022. u studijima HRT-a pod dirigentskom palicom Mirona Hausera
Tags Croatia Records HRT Igor Geržina Jazz orkestar HRT-a Mario Bočić

Review

Krajem prošle godine Mario Bočić, naš zapaženi glazbenik školovan u Grazu i Klagenfurtu (klasični i jazz saksofon), objavio je svoj nastupni studijski album "Candide", koji je snimio s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera. Album je objavila Croatia Records.

Dana 15. veljače u Klubu Komedija bila je promocija albuma uživo i pred prepunim klubom svi nazočni mogli su se uvjeriti kako sve to zvuči uživo, a zvuči sjajno!

Na albumu se nalazi sedam skladbi, od kojih je teško izdvojiti bilo koju kao neku posebnu, jer sve su u principu izvrsne. Sinergija koju pokazuju Mario i Jazz orkestar je doista briljantna u svakom pogledu. Naime, orkestar stalno radi i ugošćuje glazbenike domaće i međunarodne jazz scene, takvim suradnjama produbljuje se njihov ionako dubok glazbeni svijet i vizije koje žele uobličiti. Uostalom, Jazz orkestra HRT-a stalno stavlja naglasak i na autorski i izvođački, prezentacijski rad svojih članova. Da, Mario Bočić samo je jedan od njih, a on već dugi niz godina sudjeluje u nizu projekata i manifestacija gdje se izvodi, ali i promovira jazz.

Mario svojom glazbom želi naznačiti, ali i gledati u budućnost koja bi trebala biti bolja, vedrija i optimističnija. Bogati, inovativni aranžmani skladbama dali su novi polet i otvorili su neke nove vidike. Utabali su potpuno nove staze i putove na kojima se i Mario i orkestar snalaze "kao ribe u vodi". Još jedna izvrsnost ovog orkestra, čiji je Mario redoviti član, je prilagodljivost koja za sobom nosi otvorenost, razumijevanje novih glazbenih formi, ideja, aranžmana, ali i zajedničke i individualne artističke umješnosti i angažiranosti.

Mario je sada definitivno ušao u svoje najbolje godine, u naponu je svoje stvaralačke i izvođačke energije, snage, poticaja i želje da svira i nastupa, surađuje s što većim brojem glazbenika, koji vole ono što i on sam. Takve suradnje uvijek daju izvrsne rezultate pa tako i ovaj album u sebi krije apsolutno sjajne rezultate, oprostite, kompozicije. Zamislite samo činjenicu da je Jazz orkestar HRT-a sjajna ekipa koja doslovno uživa u svom svakom nastupu, projektu i pri tome se svi odlično zabavljaju. Aranžmane su potpisali: Luka Žužić, Emiliano Sampaio, Miron Hauser i Štěpánka Balcarová, a sve pod dirigentskom palicom Mirona Hausera.

Naravno, posebno se izdvaja vrlo bezbrižna, opuštena i razigrana svira saksofona, kojim se Mario svojim osebujnim i jedinstvenim tonom izdvaja među talentiranim glazbenicima kada je u pitanju domaća jazz scena.

Preporuka

“Candide” nominiran je za glazbenu nagradu Porin i to u kategoriji Najbolji album jazz glazbe, skladba “Kupa” nominirana je za Najbolju skladbu jazz glazbe, a “It’s Never Too Late” za Najbolju izvedbu jazz glazbe. No, jednako tako ne treba zanemariti i ostale skladbe i da sve zajedno oslikavaju jedan nastupni album renomiranog glazbenika i orkestra koji svojom svirkom tom "nastupnom" albumu daju atribut izvrsnosti i apsolutno blistave i optimistične budućnosti!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

Hits 276

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu