A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2023
Format Albumi
Vrsta Psychedelic rock / Post-punk / Alternative/Indie Rock
Dodano Ponedjeljak, 09 Listopad 2023
Žanr Pop-Rock
Length 2:04:41
Broj diskova 2
Edition date Srpanj 2023
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 2CD 6168460
Edition details objavljeno: 29.7.2023.; producenti: Goran Martinec i Srđan Gojković; snimljeno u Tvornici kulture, Zagreb, 26. 11. 2022.
Tags Croatia Records Električni orgazam Goran Martinac Srđan Gojković - Gile

Review

Električni orgazam regionalna je rock institucija čije svako pojavljivanje u javnosti izaziva interes brojne, sad već generacijski poprilično raznolike publike. Jedni ih prate od njihovih najranijih, novovalnih početaka i antologijskoga „Paketa aranžmana“ (1981.), koji im je poslužio kao „odskočna daska“ , a drugi su im se priključili u kasnijim razvojnim fazama. Svakako je fascinantno ali ujedno i ne čudi poseban interes mladih za njihovu glazbu, s obzirom na kvalitetu i šarolikost svojega glazbenoga izričaja, Električni orgazam osvojio je i srca novih naraštaja. Tijekom svojih preko četiri desetljeća gotovo kontinuiranog postojanja (jer imali su i nekoliko kraćih prekida) objavili su jedanaest studijskih, osam koncertnih i pet kompilacijskih albuma. Svaki im se studijski album razlikovao od prethodnoga te je tako bend pokazao kreativnu znatiželju a ujedno i vještinu snalaženja u raznovrsnim glazbenim žanrovima.

Serijom vinilnih reizdanja studijskih albuma u posljednje vrijeme obilježavaju njihove okrugle četrdesete obljetnice, a potom ih prate i koncertnim turnejama. Nakon onih posvećenih „Paket aranžmanu“ i istoimenom prvijencu, prošle su godine održali i niz ekskluzivnih regionalnih koncerata povodom obljetnice izdanja drugoga albuma "Lišće prekriva Lisabon". Pri tome su se Giletu i Ljupčetu, okosnici ovoga benda, pridružili dugogodišnji članovi Zoran Radomirović-Švaba na bas gitari, Branislav Petrović-Banana na gitari i Blagoje Nedeljković-Pače za bubnjevima. U sklopu turneje održali su veliki koncert u zagrebačkoj Tvornici, 26. studenoga 2022.

„Jako nam je drago da smo nakon toliko godina snimili live album u Zagrebu koji je uvijek bio bitan grad za Električni orgazam“, izjavio je Gile povodom objave albuma. „Prvi koncert benda bio je u Beogradu, a već drugi u Zagrebu, u tadašnjem Lapidariju, što dovoljno govori o tome koliko nam je ovaj grad blizak. Također nam je drago da je naš legendarni album 'Braćo i sestre' snimljen u Kulušiću, koji se nalazio s druge strane parka, svega nekoliko minuta hoda od Tvornice. Koncert je bio zaista fantastičan, a posebno nas veseli što ovoga puta uz audio imamo i video koji je objavljen na blu-rayu. Svirali smo sve najbitnije pjesme iz opusa Električnog orgazma pa ovaj projekt slobodno možemo nazvati 'Greatest hits uživo'.“

Koncert je trajao dva sata i bio je podijeljen na blokove. U prvome, novovalnom bloku odsvirali su većinu pjesama sa slavljeničkoga albuma „Lišće prekriva Lisabon“ a to su: „Bomba“, „Alabama“, „Pođimo“, „Afrika“, „Četvoro“, „Znam“, „Leptir“ i „Dokolica“. Nisu ih odsvirali u nizu (što je svakako i bolje), već su ih vješto 'prerezali' s četiri starije pjesme - „Krokodili dolaze“, „Zlatni papagaj“, „Vi“ i „Nebo“. Tko je bio na koncertu zna da svoje stare kompozicije Električni orgazam izvodi predano, koncentrirano i minuciozno precizno, pri čemu djeluju kao da su zatvoreni u kutiju dragih uspomena, a svakom izvedbom im udahnjuju jednu sasvim novu dimenziju u međuvremenu stečenoga glazbenog iskustva. Možda je upravo album „Lišće prekriva Lisabon“ bio vrhunac njihove kreativnosti, no u vremenu kada se pojavio baš i nije imao sreće: nije bio dovoljno zapažen i svakako je bio premalo cijenjen. A na njemu su same vrhunske pjesme; pune žara, mladenačkoga bijesa i energije kojima uz jednostavne i koncizne tekstove (koji se mogu različito protumačiti) pokazuju sklonost prema punku, alternativi i psihodeliji. Svojom izvedbom materijala s vremenskim odmakom i u novim aranžmanima dokazali su da ove pjesme imaju nezaobilazno trajnu vrijednost. Netko će im možda prigovoriti kako nisu odsvirali sve pjesme s ovoga slavljeničkoga albuma (primjerice „Ona“, „Podstanar“, „Devojke“, „Nezgodno“, „Razgovor“, „Odelo“ i druge), ali trebali su ostaviti prostora i za ostale te zadovoljiti i dio publike koji je došao upravo zbog njihovih kasnijih pjesama.

Nakon prvog bloka, krenuli su s nešto novijima s albuma „Distorzija“ (1986.). „Letim, sanjam, dišem“ (1988.) i „Zašto da ne!“ (1994.), iz njihove srednje etape te odsvirali žestoke „(Hajde bejbe) daj da vidim sad“ i „Da si tako jaka“ kao i nezaobilazan sentiš „Kapetan Esid“. Nakon toga je uslijedila i pjesma „Gde smo sad?“, bazična rock and roll stvar s njihovog posljednjeg istoimenog studijskog uratka iz 2018. godine. Aranžerski gledano i ove su se pjesme uklopile u cjelinu koncerta te su tako zaokružile prvi kompakt disk.

Drugi disk otvaraju pjesme „Seks, droga, nasilje i strah“ i „Svečane bele košulje“ koje znamo sa soundtracka filma „Crni bombarder“. U izvornoj verziji prvu su pjevali Gile i Cane iz Partibrejkersa dok je Milan Mladenović (EKV) svirao usnu harmoniku, a druga je nastala u suradnji s Vladom Divljanom iz Idola. I danas ove pjesme zvuče izuzetno dobro, ali su naravno primirile (no još uvijek ne i razvodnile) ovaj koncert. Pretpostavljam da su nakon toga članovi benda poželjeli odsvirati poneku pjesmu i 'za svoj gušt' pa su uslijedile one koje su možda i nešto manje atraktivne publici: „Skamenjen“ (u jednoj kraut-rock i blues verziji kojom su podsjetili na ono što u posljednje vrijeme radi Bare s Majkama), zatim basom bogatu „Spojimo se sad“ i funky lepršavu „Bio sam loš“. Ali izvedbom pjesama „Ja sam težak kao konj“ i „Igra rok'en'rol cela Jugoslavija“ starija je publika definitivno ponovno došla na svoje te možda nije niti zapazila onu noviju Ljupčetovu, simpatičnu „Nemaš nikom ništa da daš“, koja je napravljena u stilu Jerry Lee Lewisa. Do kraja koncerta, odnosno drugoga diska, Električni orgazam nizao je same hitove - „Debela devojka“, „Bejbe ti nisi tu“ (prepjev pjesme „Out Of Time“ Rolling Stonesa) i pjesmu „Kako bubanj kaže“. Ovu posljednju posvetili su Goranu Čavajdi Čavketu, bivšemu bubnjaru koji se i pojavljuje na naslovnici albuma „Lišće prekriva Lisabon“. Za bis su ostavili svoj prvi singl, odličnu pjesmu „Konobar“, a poslije nje su odsvirali, kako je Gile rekao: „još jednu za kraj“ – pjesmu „Ne postojim“.

Treba svakako pohvaliti odličan miks i mastering za kojega je zaslužan Goran Martinac iz Croatia Records studija te odličnu opremu ovog dvostrukoga CD-a koju je uistinu sjajno s efektnim fotografijama Gorana Berovića osmislio Darko Kujundžić.

„En Vivo En La Fàbrica“ vrijedan je i dobro opremljen zapis jednog izuzetnog koncerta kojega je Električni orgazam održao u sklopu nostalgične turneje povodom albuma „Lišće prekriva Lisabon“. Možda se i ne možemo do kraja složiti s time da je ovo „Greatest Hits Live“ (jer poneka se pjesma mogla zamijeniti nekom drugom), ali nam album daje kvalitetan presjek bogate i stilski raznovrsne karijere te ujedno potvrđuje da im je, unatoč raznim fazama kroz koje je bend prolazio, repertoar i dalje aranžerski i svirački ujednačen, a oni su kao vječiti mladići i dalje spremni za svirku u koju će potpuno uložiti sebe te pri tom dobro zabaviti publiku. „En Vivo En La Fabrica“ koncert je koji se može poslušati ili odgledati u komadu ali i parcijalno te će mu se slušatelji, posebno u onim dijelovima koji ih najviše zanimaju, uvijek rado vraćati. I kao takav je nužan u zbirci svakoga rock diskofila.

Ivan Dukić

Hits 525
Gde smo sad? « Gde smo sad? Električni orgazam Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu