A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Queen of Rock 'n' Roll


Bookmark

Data

Released Studeni 2023
Format Kompilacije
Vrsta Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary
Dodano Ponedjeljak, 08 Siječanj 2024
Žanr Pop-Rock
Length 3:55:29
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2023
Država Europa
Etiketa Parlophone / Dancing Bear
Catalog Number 5054197750540
Edition details objavljeno: 24.11.2023.; producentica: Olivia Thomas; snimano: 1975. - 2023.
Tags Parlophone Dancing Bear Tina Turner Olivia Thomas

Review

Točno pola godine od smrti velike, neprikosnovene kraljice Rock 'n' Rolla, Tine Turner, njezina izdavačka kuća Parlophone objavljuje 24. studenog 2023. veliku glazbenu retrospektivu „Queen of Rock 'n' Roll“. Tajming ovog izdanja nije nimalo slučajan, iako se ovih šest mjeseci čini prikladnim, a izdavač se malom naljepnicom na omotu izdanja pravdao kako se njime obilježava i 50 godina samostalne karijere, dolazak albuma na police dućana točno pred najveći konzumeristički mjesec prastari je trik industrije kako namaknuti novce u zadnjim trzajima godine. No ovo izdanje nije sastavljeno površno i zbog toga vrijeme u kojem je objavljeno nije ništa bolje niti lošije od nekog drugog vremena. Uz to, poklopilo se sa navedenih pola godine obljetnice odlaska Kraljice, pola stoljeća solo karijere, odnosno dočekalo nas je pred obljetnicu njezina rođenja, tako da razloga za baš ovaj termin ima na pretek, pa ako je još k tome izašlo pred Božić, ah, neka je.

Izdanje prati samostalnu karijeru Tine Turner kroz njezine najveće hit singlove, poredane kronološkim redom na prvom disku, koji otvara odlična inkarnacija ubojitog hita Led Zeppelina „Whole Lote Love“ u remasteriranoj varijanti iz 1994. U jednako remasteriranoj je i iduća „Acid Queen“, s istoimenog drugog samostalnog studijskog albuma, ali i posljednjeg kojeg je snimila prije razlaza s Ike Turnerom. Ono što slijeduje dalje na prvom disku sastoji se od pjesama koje nisu bile uobičajen gost na dosada izdanim kompilacijama te hitova koje se nezaobilazno vezuju uz njezino ime, a koje znaju i najpovršniji „poznavatelji“ ne samo Tine Turner već i popularne glazbe uopće.

Prvi disk čine isključivo studijske snimke (izvorne i remasterirane varijante), dok se drugi disk okreće koncertnim varijantama i pokojoj glazbenoj suradnji više u odnosu na prvi disk s, opet, naglaskom na koncertna gostovanja. Izuzetak od potonjeg pravi „It Takes Two“ s Rodom Stewartom. Nezaobilazna i meni jedna od najdražih, „Tonight“ s Davidom Bowiem, ona je za koju sam se još kao klinac zakvačio, također se našla na drugom disku. Na trećem se disku akcent stavlja na remikseve i editirane varijante singlova, a isti disk zatvara remiksirana verzija singla „Something Beautiful Remains“. Za potrebe ove kompilacije i ovog remiksa posljednje spomenuta je preimenovana u „Something Beautiful“. Remiksirao ju je Tinin dugogodišnji suradnik, koji je i ko-autor originalne pjesme, Terry Britten. U knjižici koja prati izdanje Terry je napisao i kraću, dirljivu posvetu Kraljici, kazavši: Draga Tina, iskustvo rada s tobom više se nikada ne može ponoviti, no u mome srcu ostaje nešto predivno („something beautiful remains“).

Ljepota ovakvih izdanja, ali i generalno fizičkih izdanja kod kojih se izdavač potrudi, je u popratnim materijalima. Prilično debela knjižica na nešto više od 20-ak stranica nudi popis pjesama s tehničkim podatcima o svakoj te uz to i naslovnice Tininih albuma. Tu su i fotografije iz njezine karijere te uvodni tekst Bryana Adamsa s kojim je Tina snimila velikih hit „It's Only Love“. U tekstu se Adams prisjeća svog prvog susreta s Tinom Turner na malim ekranima, kada ju je kao klinac gledao kao „Acid Queen“u rock operi Tommy grupe The Who, pa se zatim prisjeća prvog fizičkog susreta da bi sve bilo okrunjeno na spomenutom zajedničkom singlu. Tekst završava kao i kod Terrya igrom riječi u kojima je iskoristio naziv njihove vrlo uspješne suradnje. Prisjetio se u tekstu zajedničkih nastupa, obiteljskih druženja, jednog lijepog prijateljstva.

„Queen of Rock 'n' Roll“ je izdanje kojim se odaje počast turbulentnom živtu i karijeri jedne i jedine, neponovljive i veličanstvene ikone rock glazbe, velike Tine Turner. Život je to koji je i privatno i profesionalno u svojim počecima išao amplitudnim putem, da bi nakon skidanja balasta Ike Turnera karijera ipak imala sigurnu uzlaznu putanju gdje je sve kulminiralo mega uspješnicama u 80-im godinama. Ovo izdanje to sve dosljedno prati kroz tri diska i vodi nas kroz fascinantnu karijeru rock dive, koja je bila i ostaje jedinstvena i nezamjenjiva pojava u glazbenom svijetu.

Dragutin Andrić

Hits 350
Tina! « Tina! Tina Turner Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu