A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2023
Format Albumi
Vrsta / Free Jazz
Dodano Četvrtak, 28 Prosinac 2023
Žanr Jazz
Length 1:17:25
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2023
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 15.12.2023.; album je snimio, miksao i masterirao Matej Zec (GiS studio, Kastav), a snimljen je u tri navrata tijekom 2023. godine
Tags Dallas Records Denis Razz Matej Zec

Review

Moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen kada sam dobio album "Discrepancies in Blue" Denisa Razumovića – Razza od strane Dallas Recordsa kako bih o njemu napisao par rečenica. Denisa pratim još tamo od 2014. i albuma "For Believers Only". Naime, drago mi je da Razz ne odustaje od svoje vizije stvaranja glazbe za sve one koji vjeruju u tu i takvu glazbu, koji vjeruju u jazz.

Kako nisam potencijal poput uvaženog Davora Hrvoja, niti ću ikada to biti, ali svojom uvjerenošću u glazbu pokušavam promovirati svu onu kvalitetnu i dobru glazbu, bez obzira kako se titulirala.

"Discrepancies in Blue" je istinsko osvježenje na domaćoj jazz sceni, jer Razz i dalje ide utabanim putem i kroz svoju prezentacijsku formu te prenosi svu svoju radost i ljubav prema stvaranju i prezentaciji free - jazza, kroz svoje introspektivno viđenje onoga što su stvorili C. Parker, D. Gordon, C. Brown, S. Rollins, C. Howkins, ekipa koja je izvršila presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju kompletnog ovog glazbenog izričaja.

Po temperamentu "čistokrvni" boper, voli svirati u brzom tempu, ali na njegovom repertoaru nalaze se i balade, koje izvodi u liričnoj maniri nastavljajući tradicionalne načine izvođenja baš takvih kompozicija.

Ovdje imamo ponuđenih osam skladbi, koje su zapravo posvećene i uronjene u idiom bluesa. Ono što poklonici bluesa sada dobivaju je široka lepeza raznih pozicija viđenja bluesa. Pred nama se otvaraju svi oni možda čak i pomalo mračni, još neistraženi dijelovi svog tog plavičastog prostranstva, kojeg toliko volim. Priznajem da sam ostao osupnut onime što čujem, da sam na trenutke pratio te nevjerojatne flash-backove, koji su toliko tipični za blues, koji su toliko zapravo neiskorišteni. I da, veselim se što je upravo Razz poželio da se sa svime time poigra i otvori nam tu drugu stranu i pokaže što se tu da učiniti.

Naravno, kao i obično iza svega stoji odlična ekipa glazbenika, pa tu su uz Razzov alto i soprano saksofon, bubnjevi Rajka Ergića, kontrabas i električni bas Vedrana Ružića, klavir Dorjana Cuculića i gitara Karla Ilića. Svoj doprinos nastanku "Discrepancies in Blue“ dali su i truba Roberta Mikuljana ("Parlie Charker" i "Dicentrarchus Labrax" i vokal Lovre Mirtha u jedinoj skladbi sa stihovima - "Room Full of Spirits".

Što sve ova ekipa izvodi lako možemo čuti kroz svih osam kompozicija, gdje se doslovno prelamaju i potom opet zajednički plove dalje kroz stupnjevanu, narastajuću improvizaciju. I nakon Hrvoja Šenjuga i njegovih The Bypassers i albuma "The Cycle Continious", (2023, Croatia Records), sada na kraju ove odlazeće 2023. godine pred nama je i ovaj "Discrepancies in Blue", (2023, Dallas Records), Denisa Razumovića Razza. Nema sumnje ovo su dva istinska glazbena osvježenja na domaćoj jazz sceni. A kako to obično biva svaki je osobit na svoj način i drago mi je kako se stvari razvijaju na hrvatskoj jazz sceni i doslovno me oduševljava kako ona nije rezervirana samo za "neke", već je priča otvorena i svi koji imaju što za reći, oprostite, snimiti, mogu to učiniti i vrata su svima otvorena. Šteta što po pitanju bluesa i hrvatske blues scene nije baš tako jer doista je lepeza bendova relativno skučena. Najrelevantniji primjer je zadnji CBC gdje nismo uspjeli dobiti našeg predstavnika u kategoriji bendova za IBC u Memphisu.

No, vratimo se predmetnom albumu. Nakon višekratnog preslušavanja počeo sam se pitati kako je jazz zapravo područje gdje se glazbenici mogu izraziti doslovno neograničeno i to u svakom pogledu i da to bude itekako nadahnuto, smisleno, atraktivno i ono što je najvažnije da to slušatelji, publika prihvaća i da u tome itekako uživa. S druge pak strane, ako slušateljstvo, publika tako reagira onda nije nikakvo čudo što je jednom prilikom Razz izjavio: Dok sviram, osjećam se živ, životno aktivan! Imam osjećaj da isijavam pozitivnu energiju. Taj kreativni proces, to specifično psihofizičko stanje u koje zapada improvizator dok kreira, originalno je, jedinstveno duhovno iskustvo. Držim da je time doista sve rečeno jer to je u stvari sukus cijele priče. A ta međusobna interakcija i razmjena pozitivnih vibracija između publike i izvođača je jedinstvena, ona u sebi nosi ama baš sve, što cijelu ovu priču čini toliko jedinstvenom, osebujnom i atraktivnom. I doista, glazbenici poput Razza, koji svojom inventivnošću, virtuoznošću i improvizacijskim vizurama znaju povezati sve što se povezati dade, istinski su dragulji ovog glazbenog žanra. A upravo u tom i leži veličina, sposobnost i kvaliteta svakog glazbenika. No, da se razumijemo, Razzova fascinacija američkim jazzom od Charlieja Parkera do Sonnyja Rollinsa ukrašena je tom posebnom liričnom notom. Iako on osobno voli svirati u brzom tempu, što imamo i prigode čuti i na zadnjem albumu "Discrepancies in Blue", ta manira puritanskog bopera samo je još jedan plus više onome što možemo čuti kad je u pitanju jazz Denisa Razumovića.

Preporuka

Ako je ovaj novi album nastao je iz potrebe za introspektivnom potragom za osobnom estetikom, kao plod promišljanja o faktorima koji su utjecali na formiranje Razzovog glazbenog ukusa, ali i svih onih koji su izvršili utjecaj na njegov glazbeni stil i na one ekspresivne zvučne slike, koje svojom prezentacijskom formom Razz pokušava dočarati, tada je nedvojbeno "Discrepancies in Blue" istinski jazz album.

"Discrepancies in Blue" nas uvlači u svoje nepregledno plavetnilo glazbe koja se može prezentirati na razne inačice, no ono što im je bitno je postojanje te svrhe da se dođe do razumijevanja svih vrlo osjetljivih i preciznih alata koje glazba i glazbenik koriste da bi smisleno prenosili sve one osjećaje koji nastaju tijekom stvaranja tih procesa. Svi ti osjećaji mogu imati različite konotacije, a to ponekad ovisi o stanju glazbenika, ali i samih slušatelja.

Ako imate želju otići na doista atraktivno glazbeno putovanje, koje vam nudi Denis Razumović Razz, ne dvojite niti sekunde, bez imalo straha i skepse, doslovno ćete otploviti, otići, tamo gdje još niste bili, a ovih osam glazbenih odredišta oduševiti će vas svojom ljepotom i atraktivnošću. Obavezno, ako već niste, provjerite o čemu se radi!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

Hits 606
For Believers Only « For Believers Only Denis Razz Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu