MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2023
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Indie rock / Post-punk / Post-hardcore
Dodano Subota, 25 Studeni 2023
Žanr Rock
Length 27:19
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2023
Država SAD
Etiketa Run For Cover Records
Edition details Datum objave: 18. kolovoza 2023. / Producenti: Chris Teti i Fiddlehead
Tags fiddlehead Run for Cover Records

Review

"Gdje je, smrti, pobjeda tvoja?"

Sv. Pavao iz Tarza

 

Tomasz Budzyński, vođa poljskog punk rock benda Armia, rekao je jednom kako ga kao autora zanimaju zapravo samo dvije teme: smrt i ljubav. Jedino su one doista vrijedne pažnje, pojasnio je.

Patrick Flynn, pjevač i tekstopisac američkih Fiddlehead, očito se slaže s tom teorijom. Slušatelj pjesama na ukupno tri albuma koje je njegov bend do sada snimio i objavio imat će dojam da preko njegovih tekstova ulazi u svijet u kojemu su istinski važne samo dvije stvari: Flynnova ljubav prema ženi i dva sina, te borba s osjećajom gubitka nakon smrti oca. I, baš kao što Budzyński to ispravno naglašava, te su dvije teme dovoljne da u Flynnovom srcu stvore univerzum spreman primiti svakoga od nas.

Fiddlehead su, kako to obično pišu u glazbenim recenzijama, „supergrupa“ nastala od članova nekoliko bendova s (uglavnom) bostonske HC scene. Flynn je pjevao u kultnom (još jedno opće stilsko mjesto recenzija) straight edge bendu Have Heart, koji je djelovao u prvom desetljeću XXI. stoljeća i ostavio iza sebe jako nasljeđe. Negdje oko 2014. okupio je Fiddlehead, sa svojim starim bubnjarom Shawn Costom i gitaristima Alexom Heneryjem (iz engleskog benda Basement) i Alexom Dowom (Big Contest). Promijenili su nekoliko basista, a od 2021. s njima svira Nick Hinsch.

Prvi album (Springtime and Blind) izdali su četiri godine nakon osnivanja. Razlog ovom nešto sporijem kreativnom tempu jest da Flynn radi kao profesor povijesti u jednoj srednjoj školi u Bostonu i aktivnost benda prilagođena je njegovim profesionalnim i obiteljskim obvezama. Drugi album (Between the Richness) objavili su 2021., a treći, o kojemu je ovaj tekst, u kolovozu 2023.

To je, čini se, osmišljena triologija kojom se Flynn želio suočiti ne samo sa smrću oca, nego sa svim svojim promašajima i gubicima, dok se približava 40. godini svojega života i krizi srednjih godina. Kako pjeva u pjesmi „Sullenboy“, ni od čega ne želi pobjeći, nego sve pobjeđuje i zamjenjuje ljubavlju („Face it all/Replace it with love/And watch it grow“).

Riječ je o duhu ratnika, tako netipičnog za suvremenu rock kulturu utopljenu u začarane krugove samosažaljenja i samodopadne rezignacije. Duhu koji ne želi romantizirati bol, nego ga nadvladati. Baš kao što je Ian MacKaye iz Fugazi nekada pjevao u „Bed for Scraping“ kako ne želi biti poražen („I don’t wanna be defeated“) tako Flynn danas u pjesmi koja nosi naslov „Fiddlehead“ poručuje kako ne želi tek „preživljavati“ („I don’t wanna just get by“). Ovaj je duh uvijek bio živ u jednom važnom i uzbudljivom segmentu američke indie scene, čiju bi poetiku mogli opisati kao „nenihilistički punk“ (termin Dragana Ambrozića), a Fiddlehead su vjerojatno njegov najbolji izraz u zadnjih dvadesetak godina, od kada su spomenuti Fugazi oglasili pauzu.

„Smrt ne znači ništa“ misao je koju je povjesničar Flynn preuzeo od rimskoga filozofa i pjesnika Lukrecija. Sudeći prema razgovorima s njim, Flynn slijedi njezino iščitavanje u ključu misli renesanse, vremenu kada je epikurejac Lukrecije bio ponovno otkriven, i koje je te stihove doživilo kao raščišćavanje s religijskim manipuliranjem sa strahom od smrću. Međutim, tekstovi Fiddleheada odaju veću dubinu od toga iščitavanja, a Flynnov autorski senzibilitet puno je više od antičkog materijalizma određen njegovim irsko-katoličkim korijenima. Pjevač Fiddleheada, naime, dobro zna da smrt ne može biti pobijeđena mišlju, nego samo Ljubavlju. I zato njegova osobna pobjeda, kojom je kulminirala trilogija benda što je označeno naslovom njezina posljednja dijela (a i zadnjom pjesmom na albumu „Going to Die“), puno više podsjeća na trijumf mučenika ljubavi, nego na hladnu antičku kalkulaciju.

Sve je to, zapravo, jako autentično i zato slušatelju toliko uzbudljivo i moćno.

Pratimo u pjesama Patrycka Flynna kroz njegov život, solidariziramo se s njegovom borbom, s njegovom željom da voli svoju ženu i bude joj vjeran (pjesma „Fifteen to Infinity“, najljepša na albumu, posvećena je njoj s kojom je od srednje škole) da dobro odgoji svoju djecu („Sullenboy“), razumijemo njegov strah da u tome neće uspjeti („Sleepyhead“, „Deathlife“). Ta proživljenost, to je onaj istinski hardcore o kojemu Fiddlehead pjevaju u pjesmi „True Hardcore“, onaj iznad svake poze i svakog kloniranja.

Sve ovo, naravno, ne bi puno značilo da nije dopunjeno uzbudljivom glazbenom pozadinom. U tom striktno glazbenom smislu Fiddlehead su pronašli svoj izraz, jedan od onih čije utjecaje možete detektirati, ali to mu ne umanjuje uvjerljivost.

Henery i Dow su gitaristi koji u prstima imaju cijeli posthardcore opus od ranih Dischord do emo bendova iz prvog desetljeća XXI. stoljeća. Costa je bubnjar koji ima punk-rock groove kakav nisam čuo još tamo od vremena Mac McNeillyja (Jesus Lizard). Sve to, zajedno s basom Hinscha, isprepleteno je u neodoljivi kolaž zvuka, emocija i ideja s kojim se malo toga što se događa danas u svijetu rock muzike može usporediti.

Fiddlehead malo koncertiraju, jer ih u tome spriječava nastavnička profesija Flynna. Vjerojatno ih nećemo nikada vidjeti u Hrvatskoj ili nekoj od susjednih država. To je možda minus cijele situacije.

Veliki plus jest da ona donosi neopterećenost uspjehom, slobodu od ega i svakoga pozerstva. Ta sloboda koja donosi iskrenost u usmjerenosti na emociju i dijeljenjem iste s ljudima, taj „istinski hardcore“ osjeti se u njihovoj glazbi.

U svijetu u kojemu vlada generička zatupljenost, u kojemu sve više pobjeđuje smrt, upravo suprotno nego kako je na ovom albumu - taj je osjećaj sve rijeđi.

Nemojte ga propustiti.

 

Goran Andrijanić

Hits 476

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala