Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Započinjući ovogodišnju mini-turneju upravo u Zagrebu kao jedinom gradu u kojem nastupaju izvan Velike Britanije, jedan od rijetkih pjevača s plemenitaškom titulom, Sir Robert Frederick Zenon Geldof (Sir kao počasna titula za zahvalu na inicijativu i angažman oko projekta Live Aid), poznatiji kao Bob Geldof konačno je došao pjevati u Zagreb. 4 godine nakon dobivanja Porina za posebna dostignuća u glazbi čije dogovoreno preuzimanje spriječila je pandemija, sa preostalim izvornim članovima svojih Boomtown ratsa izašao je sinoć pred hrvatsku publiku.

Bob Geldof je u glazbenom svijetu, uz možda Stinga i Bono Voxa, rijetka pojava koja je izrazito osjetljiva na probleme u svijetu i aktivno radi na poboljšanju tuđih života. Za one rođene u 80-tima i kasnije - Sir Bob je netko tko je uspio prije pojave društvenih mreža okupiti sve najpoznatije glazbenike svijeta i dovesti ih na koncert u londonski Wembley da bi otpjevali nekoliko pjesama, event poznatiji pod nazivom Live Aid i do danas je zapamćen kao najvažniji događaj u povijesti moderne glazbe. Energija koju je tada uložio u taj projekt vidljiva je bila i sinoć u Zagrebu. Iako je zašao u sedamdesete, njegovi pokreti i ponašanje na pozornici identični su onima s početka karijere prije gotovo 50 godina.

Iako je već na samom početku koncerta vitki i energični Bob rekao da će svirati samo stvari s posljednjeg albuma izdanog nakon ponovnog (većinskog) okupljanja 2020., koncert je bio presjek njihove zajedničke karijere. I ostatak banda izvrsno je pratio tu energiju i puna Tvornica uživala je punk-rock ritmovima dva sata.

br

I dalje politički i društveno aktivan, kako i dolikuje punk ikoni koja je bila dijelom punk scene od njenog početka. Iako im je glazba opisivana kao kombinacija stilova new wave power pop art punk pub roc tj. stil se razlikuje od pjesme do pjesme, no pretežno naginju punku. Otprije je poznato da Bob Geldof ima specifičan pristup sviranju starih stvari, a to je da ih on u glavi prenamjeni za drugu situaciju od one koja je inspirirala nastajanje pjesme. Na taj način uvijek ih pjeva s puno angažiranosti i emocija. I dalje vrlo aktivan u udrugama za razvoj Afrike, prati političku situaciju u svijetu i na koncertu nam je povremeno pojašnjavao o čemu razmišlja dok pjeva neke višedesetljetne uspješnice. Tako je najpoznatija stvar “ I don’t like Mondays” originalno inspirirana maloljetnom ubojicom, danas posvećena stradanju ukrajinskog stanovništva. A “Someone looking at you“ koja je izvorn o paranoji i nadzoru stanovništva danas o društvenim medijima.

4S6A1613

Iako je bend koketirao i s britanskim Novim valom, sinoć u Tvornici svirali su se čvrsti punk-rock akordi, plesalo se i skakalo na pozornici, ali i u publici. Svakako treba primijetiti da su svi u bendu zadržali energiju mlađih dana i da se bez srama mogu usporediti s Rolling Stonesima.

Nittko nije ostao razočaran, a na bisu su izveli novu, ali vrlo prijemčivu stvar “The Boomtown Rats “ koju je publika u dijelu izvela s bendom. Vrlo zadovoljni bend sa širokim osmjesima i mahanjem pozdravio je publiku u prilično popunjenoj Tvornici, koja mu je uzvratila i zadovoljno krenula kućama.

Setlista:
Close as you’ll ever be
Elephant graveyard
Never loved Eva Brown
Like clockwork
Neon heart
She’s gonna do you in
Monster monkeys
Someone looking at you
Mary of the 4th form
I don’t like Mondays
Against the world
She’s so modern
Diamond smiles
Banana republic
Looking after no.1
Rat trap

Bis:
The Boomtown rats



Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu