A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hold On


Bookmark

Data

Released Studeni 2022
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Jazz / Trumpet Jazz
Dodano Ponedjeljak, 06 Veljača 2023
Žanr Jazz
Length 39:07
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2022
Država Hrvatska
Etiketa Mast produkcija
Edition details objavljeno: roducenti: Zvonimir Bajević i Robert Nappholz; album je sniman u rujnu 2022. u Studiju Ombla Fiume u Zagrebu
Tags Robert Nappholz Zvonimir Bajević B's FUNstallation Mast produkcija

Review

Pisati kako sam odslušao, preslušao i ponovo i ponovo slušao album "Hold On", jazzera nove garde hrvatskog jazza, koje vodi trubač Zvonimir Bajević, nije bilo nimalo jednostavno! Naime, "švrljajući" netom uglavnom čitam neke faktografske podatke i ponovo nitko ne piše kako je snimljeni materijal utjecao na samog slušatelja. Stoga sam vam odlučio pokušati predočiti kako je na mene ostavilo duboki trag svih 6 kompozicija, koje čine ovaj vrlo posebni album. B's FUNstallation, u svojih 11 godina postojanja i rada u svim svojim fazama, sada su doista pokazali kakvo bogatstvo leži u njihovim glazbenim bićima.

U malo više od 39’ slušatelj će primiti direktno svu tu izvrsnu međusobnu igru i improvizaciju koja se provlači kroz snimjeni materijal. Slušajući album osjeti se kako glazbenici pričaju, ali i stvaraju te nadograđuju i poliraju svaku pojedinu skladbu. Naime, već sam naziv kompozicija posredno naznačuju što vas očekuje i u kom smjeru ide njihova prezentacijska forma, ali i kompletni ugođaj svake pojedine skladbe.

Puno je stvari u igri, naime, u svojoj rubrici jazza u sklopu radijske emisije "Rock-Oko" prezentirajući Tamaru Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, bio je možda prijelomni trenutak kada sam odlučio i poželio realizirati radijsku emisiju o jazzu. Prošle su dvije godine, a prve srijede u siječnju ove godine započela je s emitiranjem radijska emisija "JAZZnijeBAUK" i ubrzo su reagirali svi oni koji na bilo koji način imaju veze s ovim glazbenim stilom. Zvonimir Bajević, dakako, osjetio je da bi to moglo biti mjesto gdje se može čuti što rade on i njegov bend. Valja definitivno spomenuti tko su glazbenici koji čine B's FUNstallation. Oni su: Mario Bočić (tenor saksofon), Zvonimir Bajević (truba, krilnica), Luka Žužić (rhodes), Goran Rukavina (kontrabas, bas gitara), Davor Doležal (električna i akustična gitara) i Borko Rupena (bubnjevi i gongovi). Ovaj sekset svojom nadahnutom svirkom, zapravo improvizacijom, priča i pokazuje da zapravo glazbenik sve što ima i nosi u sebi može prenijeti u svoju instrumentalnu prezentaciju. Iako je Zvonimir idejni začetnik ove priče, naprosto me oduševljava kako i na koji način cijeli bend ima dovoljno prostora da svi zajedno vode i prezentiraju ovu svoju snažnu i impresivnu zvučnu sliku.

Kako se nižu skladbe, u svakoj slušatelj čuje, ali i vidi i osjeća o čemu se radi. Teško je, zapravo, odrediti koja mi je kompozicija bolja, ali onako za sebe, vrlo osobno jako puno puta preslušavao sam skladbu "Jugo", a zatim bi usijedile "Polaris", "Awakening", "Nostalgic", naslovna "Hold On" i izuzetna tajnovita i elegična, narastajuća "Lament For Friends". Da, znam, inače ne opisujem pjesme nego kompletni sadržaj albuma, ali ovdje to jednostavno nije bilo moguće izbjeći. I da, cijeli snimljeni materijal ima svoju izraženu osobnost, glazbenici se vode osjećajima, vode se zajedničkom težnjom da zadanu temu razviju baš onako kako to oni osjećaju. Što je najzanimljivije, koliko čujem, ali i osjećam, baš nigdje, niti u jednoj skladbi nisu fulali, dapače! IZUZETNO!

Naravno, album "Hold On" benda B's FUNstallation nije ono što svi slušaju, ali moja preporuka za ovaj album će ići u sasvim drugom smjeru. Neću pozivati samo poklonike jazza, već i one koji vole kvalitetnu glazbu, koji mogu prepoznati da se u ovim skladbama itekako mogu naći. Nadam se da ste baš vi jedan ili jedna od takvih. Za mene, čista uživancija!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1048
Blue Line « Blue Line B's FUNstallation Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru