A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2023
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Alternative rock / Hard rock
Dodano Petak, 29 Rujan 2023
Žanr Pop-Rock
Length 53:28
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2023
Država Hrvatska
Etiketa Escape Music / Aquarius Records
Edition details objavljeno: 29.9.2023.
Tags Aquarius Records Jelusick Escape Music

Review

Kako vrijeme prolazi, a dani, mjeseci i godine tutnje, tako je od klinca, koji voli pjevati, do danas, sada konačno pred svima nama dugo, ali stvarno dugo očekivan nastupni album benda Jelusick, Dine Jelusića.

"Follow the Blind Man" upravo danas, 29.rujna ima svoj "street date" na ovim prostorima pod okriljem Escape Music i u suradnji s Aquarius Records.

Da, naravno, cijeli ovaj ciklus trajao je jako, jako dugo, ali kako se ono kaže - vrijedilo je čekati. Nakon pet odličnih najavnih singlova, bend Jelusick nam je sada istovario svoju energiju, snagu, osjećajnu i suptilnu izvedbu 11 stvari, od kojih svi oni koji su u ovoj priči znaju da to nije nikakva samo tako istovarena "mjuza", već je to vrlo pomno i koncizno posložena HM priča koje se ne bi posramio niti jedan poznati bend iz te branše.

Dakle, ovdje se ne radi o stranim likovima. Domaća, naša je to ekipa koja ima pakleno dobru glazbenu vibru, spiku i ono što je izuzetno važno je nepobitna činjenica da s ovim materijalima bend može nastupati bilo gdje. Upravo to su i činili unazad protekle dvije godine i nakon sudske trakavice s bivšom izdavačkom kućom, sada su konačno "slobodni" i mogu "rokati" kako, kada i gdje žele, bez da im bilo tko "puše" za vratom. Osjeća se to "oslobođenje" i na ovom albumu i Dino doslovno guta sve pred sobom. Naravno, bend funkcionira kao precizni nuklearni reaktor i samo se tijekom slušanja stvari s albuma doslovno čeka kada će sve otići u zrak!

Uz Dinu članovi benda su Ivan Keller - gitara, Luka Brodarić - bas, prateći vokal, Mario Lepoglavec – bubnjevi, prateći vokal, a paralelno s objavom autorskog materijala bend kontinuirano niže i rasprodane koncerte. U protekle dvije godine održali su dvije europske turneje te zasvirali na renomiranim festivalima.

Naravno, ekipa sve konce drži u svojim rukama i znalački grade sve ono što će tek eruptirati u doglednim godinama. Zašto? Razlog je jednostavan, tako sjajna svirka, kompaktna zvučna slika nikoga ne ostavlja ravnodušnim. I opet, čiste činjenice govore tome u prilog, jer su tijekom protekle dvije godine održali dvije europske turneje te zasvirali na renomiranim festivalima, uključujući i Guitar En Scene Festival gdje su kao dio All Star postave nastupili s Johnom Norumom i Gus G-ijem, a s druge pak strane pozornicu su dijelili s doista respektabilnim imenima poput: Black Label Society, Beth Hart, Jeffom Beckom & Johnnyjem Deppom, Airbourneom, Stingom, Joss Stone i Joeom Bonamassom. Nitko od ovih imena nikada sebi ne bi dozvolio da prije njih nastupa netko tko nije 100% u toj priči, netko tko nema "ono nešto".

Jelusick su definitivno bend, koji će tek pokazati što mogu, jednostavno osjećam da su pred njima velike stvari. Iza njih je nastup na Rockhnacht Festival u Švicarskoj, gdje su rulju razvalili svojom svirkom. Nije čudno kada je zakazana i turneja u prosincu, a u pripremi je još datuma. A bend Jelusick će napokon zasvirati i u Zagrebu i to 25. listopada u Vintage Industrial Baru gdje će promovirati svoj album "Follow the Blind Man". Vjerujem da će Vintage biti pun, prepun i da će bend otpiliti sve one koji briju neke svoje, čudne spike, no kako to obično biva uvijek ima onih koji misle da su iznad svih, volim ih zvati "pljugeri".

Jednako tako tek sad mi je jasno zašto se primjerice Dino nije "okidao" dok je radio s Whitesnake, zato jer Dino nije određen da bude u back poziciji. Dino je rođeni frontman, koji naprosto svojim vokalom mora dobiti to mjesto. Kao što su negdje glavne face gitaristi, tako je ovdje ipak Dino u prvom planu. Nije to slučajno, nije to bez veze i nije nezasluženo, a to je najbitnije!

Album nam nudi brdo rasturačine, raspaljive hard, HM svirke, a i sam sam oduvijek fan te svirke i odmah ovdje javno kažem potpisujem ovih gotovo 54' u svakoj milisekundi cijeloj albuma. Nema ovdje filozofije, nema izmotavanja, već se od prve do zadnje note praši toliko snažno, energično i dinamično da mnogi neće vjerovati da su to naši dečki.

Preporuka

Iako tek u naslovnoj skladbi albuma slušamo malo "smireniju" svirku i prezentacijsku formu, neću napisati da se radi o nekom HC rock albumu. "Follow The Blind Man" tipičan je punokrvan hard, HM rock album, koji u sebi nosi svu onu punokrvnu poruku nekada mojih hard rock i HM favorita.

Jelusick je bend koji ne kopira nikoga i to mi je najvažnije, jer samo tako mogu opstati na ovoj sceni, koja nudi doista impresivan broj izvođača koje itekako valja respektirati. Iskreno se nadam da su upravo Jelusick ime koje itekako treba respektirati. Provjerite sami obavezno o čemu se radi.

Yours,
Mladen Loncar - Mike

Hits 1007

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru